On her shoulders

Uz pregršt filmova koji nas očekuju u programu prvog festivalskog dana otvorit će se i prve diskusije s autorima i prva Dox događanja koja slijede premijere dokumentaraca studenata Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu

Dan započinje besplatnim projekcijama filmova iz međunarodne i regionalne konkurencije: u 11 sati (dvorana 1) na rasporedu je film Una Primavera Valentine Primavere, Summa Andreja Kutsile (dvorana 2) i Simfonija tvornice Ursus Jaśmine Wójcik (dvorana 5), dok su u 12 sati na repertoaru Otok gladnih duhova Gabrielle Brady (dvorana 3) i Lake lekcije Dorottyje Zurbe (dvorana 4).

U 18 sati (dvorana 3) mađarska redateljica Eszter Hajdú održat će razgovor s publikom nakon projekcije svog filma Mađarska 2018. u kojem istražuje hoće li njezina država nastaviti putem antiimigrantske politike vladajućeg premijera Viktora Orbána i njegove populističke stranke ili će se okrenuti lijevom, proeuropskom smjeru bivšeg premijera Ferenca Gyurcsányja. Nakon filmova u 20 sati (dvorana 4), Zgriješila sam s užitkom i Te smo noći pali, razgovaramo s autoricama. Maryam Tafakory govorit će o ženskoj senzualnosti u islamskoj kulturi, a Cille Hannibal o osobnom suočavaju sa smrću najbliže osobe. U 20 sati (dvorana 3) održat će se projekcija filma Susjedi o ljudima s psihičkim bolestima koji napuštaju instituciju i pokušavaju obnoviti svoje raspadnute živote. Uslijedit će razgovor s redateljem filma  Tomislavom Žajom.

Summa

Večernji program predvode prva Dox događanja u 21 sat (dvorana 2) u sekciji filmova iz programa ADU DOX. Predstavljaju se Josip Lukić s novim filmom Doplovit će Rex u kojem pratimo četrdesetogodišnju Marinu neposredno prije njezina ponovnog odlaska na šestomjesečni rad na kruzer; Tomislav Đurinec, redatelj i glavni protagonist filma Doma za Božić, snima svoju obitelji u opuštenom blagdanskom raspoloženju dok im namjerava priznati da ima dečka, a David Lušičić u deset minuta Fajronta donosi svjedočanstvo pokušaja silovanja.

Na repertoaru međunarodne konkurencije u 21 sat (dvorana 1) ističe se kandidat za ovogodišnjeg Oscara, film RaMella Rossa Okrug Hale jutros, večeras koji prikazuje intimne i jednostavne trenutke iz života stanovnika afroameričke zajednice u Okrugu Hale u Alabami pružajući emotivni doživljaj povijesnog Juga. U popodnevnim satima prikazuju se: Četiri vjetra francuskog redatelja Michela Toesca u 14 sati (dvorana 3), Moj neznani junak Anne Kryvenko, koja u 15 sati (dvorana 2) preispituje sudbinu svog praujaka iz 1968. godine, kad su Prag okupirali sovjetski tenkovi i trupe Varšavskog pakta; u 17 sati (dvorana 2) film Alexandrie Bombach Na njezinim plećima o Nadiji Murad, koja je preživjela genocid jazidske manjine u sjevernom Iraku i pobjegla od seksualnog ropstva ISIL-a, i u 19 sati (dvorana 5) film rumunjskog redatelja Joosta Vandeburga Bruce Lee i razbojnik koji nas uvodi u surovi život djece beskućnika iz podzemlja Bukurešta.

Son Son

Iz regionalne konkurencije izdvaja se film Veerin čarobni život Tonislava Hristova u 16 sati (dvorana 4) o nesigurnoj i krhkoj dvadesetpetogodišnjoj Veeri koja se brine za brata s mentalnim poteškoćama i pokušava traumatično djetinjstvo prebroditi igranjem LARP-a (live action role-playing) i Kameni govornici Igora Drljače u 19 sati (dvorana 2) o alternativnom turizmu u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Prva projekcija iz programa Stanje stvari prikazat će se u 15 sati (dvorana 1), a radi se o filmu Živjeti u prošlosti budućnosti američke redateljice Susan Kucere u kojem pripovjedač, poznati glumac Jeff Bridges, govori o kobnom utjecaju čovjeka na Zemlju. Majstore doxa u 19 sati (dvorana 1) otvara film Putinovi svjedoci Vitalija Manskog, jednog od najcjenjenijih ruskih dokumentarista, u kojem se s odmakom od gotovo dvadeset godina vraća svom arhivskom materijalu, kad je radio kao urednik dokumentarnog programa ruske državne televizije i imao pristup ruskom predsjedniku i njegovu političkom usponu.

U posljednjem trenutku

Biografski dox u 17 sati (dvorana 1) donosi potresnu priču U posljednjem trenutku Chrisa Martina o hrabroj i cijenjenoj novinarki Sunday Timesa Marie Colvin i njezinu fotografu Paulu Conroyju koji su ušli u okupirani Homs, grad u ratom razorenoj Siriji.

Prvi festivalski dan završavamo s još jedim majstorom, Ivarsom Seleckisem, odnosno njegovim filmom Nastavit će se u kojem prati djecu iz različitih područja Latvije tijekom njihove prve školske godine i prikazuje kako odluke odraslih utječu na dječja razmišljanja. Film se prikazuje u 22 sata (dvorana 3). U isto vrijeme u dvorani 4 prikazat će se i kontroverzni film Sin, Sin kineskog redatelja Shen Zhanga u kojem slijedimo priču o majci čiji je sin ubijen u Taipeiju, a koja odlučuje posvojiti ubojicu svoga djeteta.