Nakon jednog pogleda na radove ovog multidisciplinarnog studija baziranog u Portlandu i Brooklynu, garantirano ćete uvijek znati prepoznati distinktivni dizajn talentirane Alex Probe čijih se nadrealnih apstraktnih kompozicija ne možemo zasititi.

Nakon odrastanja u Njemačkoj i studija spacijalnog dizajna koji kombinira arhitekturu i grafički dizajn na hamburškoj Akademie Mode und Design te studija kontekstualnog dizajna (na premisi produkt dizajna) na Design Academy Eindhoven u Nizozemskoj, seli u New York gdje u melting potu talentiranih kreativaca razvija svoju estetiku koja se bazira na majstorskom kombiniranju boja i uzoraka.  

Nakon rada kao art direktorice za online platformu Kickstarter te direktorice dizajna za marketinšku agenciju Mother New York, 2013. godine pokreće vlastiti eklektični studio koji se fokusira na brend dizajn, produkt dizajn, ilustracije i murale – kao rezultat projekta A Poster a Day”.

Odvajanjem samo pola sata dnevno za kreiranje grafičkog rada odnosno postera kojeg bi plasirala na svom Instagramu profilu, prvotno planirani 100-dnevni pothvat prerastao je u četverogodišnji proces dizajnerskog samootkrivanja, kako otkriva za Design Milk. A pritom središnju ulogu imaju boje, kao i metoda pokušaja i pogreške kao osnove spontanog eksperimentiranja s atraktivnim uzorcima koji se manifestiraju u pozitivnoj stimulaciji osjetila.

Svoje jedinstvene i dinamične vizuale kasnije prenosi na veliki format te kreira murale kako bi udahnula novi život uredskim zidovima i fasadama zgrada, pri čemu joj je prvi projekt bio mural za sjedište Dropboxa u New Yorku  – a kasnije istu praksu prenosi i na dizajn bazena te kolekcije pločica. 

Naime, kad je riječ o oslikanim bazenima koji izgledaju kao predivne nadrealne fotografije u koje želimo uroniti, svakako je potrebno istaknuti projekte Marrow House Pool (privatna rezidencija na Rancho Mirage u Kaliforniji), Hill House Pool (Airbnb u Palm Springsu) čiji zakrivljeni dizajn bazena idealno komplimentira Probinom stilu, kao i kaleidoskopski sun deck uz javni bazen na Roosevelt Islandu na Manhattanu. 

View this post on Instagram

A post shared by Studio Proba (@alexproba)

No s obzirom na njenu obrazovnu pozadinu u arhitekturi i produkt dizajnu, nije trebalo dugo čekati da se Proba prebaci na 3D umjetnost i svoje statement uzorke implementira na tepisima, stolićima, pokrivačima, jastučnicama, tanjurićima, šalicama ili tenisicama – igrajući se pritom s različitim teksturama i materijalima. 

Stoga ne čudi da je njen rad prepoznat od strane vodećih dizajnerskih autoriteta, pri čemu ju je Print Magazine već 2015. godine uvrstio među 20 najzanimljivijih međunarodnih dizajnera mlađih od 30 godina, a na popisu njenih prestižnih klijenata nalazi se i gigant Google.

No svakako vrijedi posebno spomenuti i recentni projekt ovog studija – “Louis Vuitton 200” kojim se slavi inovativni duh i nasljeđe slavnog dizajnera – a u sklopu kojeg Proba osmišljava svoju interpretaciju ikonskog LV kovčega.

Ukoliko se želite detaljnije upoznati s projektima ovog genijalnog studija, svakako posjetite web stranicu www.studioproba.com ili njihov Instagram profil

Foto: Studio Proba