U godini u kojoj bi ova talijanska dizajnerica navršila stoti rođendan, i točno pola stoljeća od idejnog koncepta “Bohemian 72” kolekcije – brend Gubi je u suradnji s Archivio Gabriella Crespi po prvi puta lansirao proizvodnju ovog sofisticiranog namještaja boemske estetike

Uzevši u obzir da je Crespi rođena 1922. godine, njena impresivna karijera i privatni život definitivno reflektiraju duh ove “roaring” dekade. Njezin društveni krug uključivao je članove europskih kraljevskih obitelji, pripadnike holivudskog jet-seta poput Audrey Hepburn i glasovite dizajnere kao što su Gianni Versace, Hubert de Givenchy i Valentino – kojem je ujedno bila i muza zahvaljujući svom glamuroznom modnom stilu. 

Njen rafinirani i luksuzni pristup dizajnu lounge namještaja te fascinacija skulpturalnim formama reflektiraju se u svim njezinim elegantnim kolekcijama, pri čemu se ističu “Rising Sun” i “Five Positions”. 

Kultnu “Bohemian 72” kolekciju dizajnirala je u proljeće 1972. godine na terasi svoga doma u Milanu s ciljem kreiranja namještaja koji naizgled povezuje indoor i outdoor prostor, dio je šire “Bamboo” serije nastale u razdoblju od 1972. do 1975. godine – a sastoji se od lounge fotelje, trosjeda, otomana i podne lampe. 

Namještaj od ratana - Bohemian 72 kolekcija_Gubi_Gabriella Crespi

Ljubav prema ratanu

Ratan je definitivno zaštitni znak njenog produkt dizajna, a privukao ju je zbog svoje čvrstoće i univerzalnosti.
Iako je bio vrlo popularan u visokim društvenim krugovima u kojima se Crespi kretala, ona mu je pristupila na inovativan način te korištenjem vertikalnih slojeva ratana kreirala distintinktivne i bezvremenske komade
lounge namještaja koji se idealno uklapaju u bilo koji ambijent. 

Namještaj od ratana - Bohemian 72 kolekcija_Gubi_Gabriella Crespi

Namještaj od ratana - Bohemian 72 kolekcija_Gubi_Gabriella Crespi

Kao što je jednom izjavila, njena velika ambicija bila je kreirati “kuću sunca” – okruženje koje zrači toplinom, svjetlošću i sofisticiranošću. A ratan, sa svojim suptilnim tonovima boja i prirodnim izgledom je savršen materijal koji komplimentira takvoj atmosferi. 

Rekreiranje kolekcije “Bohemian 72” al fresco

Kako bi ostali vjerni originalnom dizajnu koji traži visoku razinu vještine u radu s ratanom, brend Gubi morao je standardizirati ovaj kompleksni proces.

Rezultat je vjerodostojni hommage Crespinom konceptu kombinacije boemske profinjenosti i rustikalne topline – pri čemu svaki komad ove kolekcije može funkcionirati zasebno. 

Namještaj od ratana - Bohemian 72 kolekcija_Gubi_Gabriella Crespi

Svi elementi namještaja pokriveni su mekanim jastucima koji prate okvir ratana, na temelju autentičnih Crespinih crteža, dok prugasti uzorak ratana kod lampe omogućuje delikatnu igru svjetla i sjene na podu. 

Namještaj od ratana - Bohemian 72 kolekcija_Gubi_Gabriella Crespi

A mi možemo samo dodati da bismo vrlo rado voljeli imati barem jedan komad u vlastitom domu. Love!

Više informacija pronađite na www.gubi.com.

 

Foto: Gubi