Pandemija koronavirusa dodatno je apostrofirala problem ekstremne urbanizacije – odnosno nedostatka prostora u gradovima koji su postali preskupi. Ovaj bivši start-up MIT Media Laba adresira ovaj problem te na inovativan način potiče ljude da žive u malim prostorima koji se transformiraju sukladno njihovim potrebama.

Višestruka funkcionalnost prostora postala je jedna od glavnih tendencija u arhitekturi, stoga urbani prostor postaje sve dinamičniji i fleksibilniji kako bi kontinuirano adaptirao svoj izgled i strukturu s ciljem poboljšanja cjelokupne kvalitete života – a glavni alat za postizanje ovog cilja je kreativna tehnologija. 

Oriliving dizajnirao je modularne prostore koji omogućuju brzu prenamjenu prostora glasovnom naredbom ili pritiskom dugmeta, što asocira na futuristički crtić The Jetsons koji smo gledali u djetinjstvu.

View this post on Instagram

A post shared by Ori (@ori_living)

“Cloud” ili “Pocket” rješenja

Uz krilaticu “live large in a small footprint”, njihova misija je kreirati pametne prostore koji učinkovito odgovaraju na izazove urbane prenapučenosti – njihove polazišne točke tijekom istraživačkog rada na MIT-u. 

Naziv tvrtke “Ori” nadahnut je tradicionalnom japanskom vještinom kreiranja modela od papira – “origami”, budući da direktno reflektira njihovu imaginativnu filozofiju transformiranja prostora s lakoćom, zahvaljujući produkt dizajnu baziranom na modernoj tehnologiji. 

View this post on Instagram

A post shared by Ori (@ori_living)

Pritom je možda najatraktivniji proizvod “The Cloud Bed” koji se pomiče gore-dolje i na taj način kreira dvije sobe u jednoj – ako se ne koristi kao krevet, “nestaje u stropu” (pa ga nije potrebno pospremati) i otkriva sofu koja uz dodatak stolića za kavu postaje ugodni dnevni boravak.

Druga inačica je “Cloud Bed, Table Edition” koja pomicanjem kreveta spavaću sobu pretvara u radni prostor, kao praktično rješenje za garsonjere ili hotelske sobe.

Proizvod “Pocket Office” definitivno je najrelevantniji kad je riječ o aktualnim tendencijama u domeni rada koje se baziraju na hibridnim face-to-face i remote modelima, budući da rijetki od nas imaju adekvatan prostor za rad od kuće. A ovaj fleksibilni “home office setup” pojavljuje se samo kada korisnik želi koristiti radni stol, dok ostatak vremena ostaje skriven u prostoru.

Prema istom principu dizajniran je “Pocket Closet” – skriveni walk-in ormar u koji je moguće smjestiti odjeću ili bilo koje predmete koje nemate gdje pohraniti, a da su vam opet nadohvat ruke.

S druge strane, “Pocket Studio Plus” sveobuhvatno je rješenje za fiksni prostorni raspored, s obzirom da omogućuju kreiranje soba s višestrukom namjenom unutar jedne prostorije. Od spavaće sobe, privatnog ureda, dnevnog boravka i walk-in ormara, ovaj proizvod idealan je za garsonjere – a dostupan je i u pojednostavljenoj varijanti “Pocket Studio Lite”.

Stoga zasigurno možemo reći da Oriliving i njihove “expandable” sobe predstavljaju budućnost u dizajnu interijera, za koju se nadamo da će brzo stići i kod nas.

Ukoliko vas je zaintrigirao njihov dizajn, svakako posjetite njihovu web stranicu www.oriliving.com gdje su dostupni detaljni opisi njihovih dinamičnih proizvoda.

View this post on Instagram

A post shared by Ori (@ori_living)

Foto/video: Oriliving