Fotografije pince blogerice Domaćice Sanje natjerale su nas da odmah skoknemo kupiti sastojke i umjesto da je kupimo u trgovini, ovaj Uskrs pripremimo vlastitu

Mirisna pinca je nezaobilazna stavka uskrsnog stola, no kako se nekada pripremala cijeli dan, jednostavnije je otići u lokalnu trgovinu i ondje potražiti ovaj tradicionalni slatki kruh. No, ne uz ovaj recept sa suhim kvascem gastro blogerice Sanje Mijac, koja je pincu pripremala prošle godine, kada smo bili u prvom valu pandemije i vladala je nestašica kvasca, brašna… Sjećate se. Evo kako se priprema pinca koja će vam vratiti mirise djetinjstva i stvoriti pravi ugođaj.

Sastojci:
200 ml mlijeka
1 suhi kvasac
550 g glatkog brašna
50 ml ulja
3 žumanjka
120 g šećera
2 vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
2 prstohvata soli
po želji korica 1 limuna
po želji korica 1 naranče
1 žlica ruma ili rakije
1 veća sitno naribana jabuka (može i bez nje, ali bude sočnija s njom, ne osjeti se u samoj pinci)

Dodatno:
1 jaje
po želji listići badema ili šećerne perlice

Priprema:

1. U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. “Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi tijesto postalo glatko”, poručila nam je Sanja.
2. Tijesto za pincu treba ostati mekanije.
3. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati, otprilike 3 sata.
4. Kada se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.
5. Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
6. Jaje izmutite vilicom i premažite pince. Sanja nas je upozorila da ne zaboravimo “po vrhu svake pince uz pomoć noža napraviti križ ili X, ovisno što želite, a po želji pospite listiće badema.”
7. Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.
8. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.
9. Pince stavite peći tek u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.
10. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam ne bi izgorjele.

Slavonka Sanja Mijac poznata je food blogerica koja svoj blog Domaćica vodi već 8 godina, a bavi se i fotografijom, zbog čega se uvijek divimo njezinom Instagramu. Ima vlastiti studio i iza sebe ima već izdanu kuharicu “Iz života domaćice”, čime je ostvarila svoj stan ukoričenih domaćih recepata koji nam vraćaju najranija sjećanja.

Foto: Sanja Mijac