Prošle subote, 1. kolovoza, splitskim je Prokurativama prošetalo čak 1000 cipela zahvaljujući nizozemskom umjetniku Marku Boellaardu.

Ova instalacija pod umjetničkim imenom “1000 Pepeljuga” nastala je u suradnji umjetnika Marka Boellaarda sa splitskom Udrugom Sunce. Poruka instalacije je potaknuti na nužna promišljanja o načinu na koji naši postupci utječu na naš okoliš. Kako bi ova poruka došla do što većeg broja ljudi, instalacija je zamišljena kao putujuća te 22. kolovoza gostuje u Šibeniku u suradnji s klubom Azimut, a iz Udruge Sunce se nadaju da će i drugi gradovi i mjesta na obali ugostiti ovu zanimljivu kolekciju. Prethodno je već postavljena na hvarskoj Pjaci te na Tvrdalju Petra Hektorovića u Starom Gradu na Hvaru.

Fasciniran količinom i raznolikošću obuće koju more izbacuje na plaže otoka Hvara, Mark je posljednje dvije godine u zimskim mjesecima vrijedno sakupljao i prikupio 1000 odbačenih cipela: od jeftinih japanki, sandala, bakinih papuča do vrtoglavih štikli, sportskih tenisica, kožnih čizama i ostale obuće. Cipele u svim stilovima, bojama i fazama raspadanja, plutale su Sredozemljem i završile na Hvaru. Tisuću cipela, tisuću nepoznatih priča, zajedno upozoravaju na naš trenutni odnos s otpadom i služe kao upozorenje o ogromnim ekološkim posljedicama neodgovornog postupanja s otpadom. Ako se u tako kratkom razdoblju na nekoliko hvarskih plaža može prikupiti tisuću cipela, koliko cipela pluta po Jadranu? Što ovo govori o ukupnoj količini smeća u Jadranskom moru?

Mark Boellaard nizozemski je umjetnik koji na Hvaru živi od 2012. godine. U srži njegovog rada nalazi se ideja o recikliranju i davanju nove vrijednosti otpadnom materijalu. Ova se ideja proteže u njegovim radovima u kolažu pa tako i u seriji „Assemplage“ koja se sastoji od više od osamdeset asemblaža napravljenih od smeća pronađenog na hvarskim plažama.

 

Foto: Mark Boellaard