Splitskim Prokurativama “prošetalo” je 1000 cipela, a iza toga stoji impresivna umjetnička priča

Prošle subote, 1. kolovoza, splitskim je Prokurativama prošetalo čak 1000 cipela zahvaljujući nizozemskom umjetniku Marku Boellaardu.

Ova instalacija pod umjetničkim imenom “1000 Pepeljuga” nastala je u suradnji umjetnika Marka Boellaarda sa splitskom Udrugom Sunce. Poruka instalacije je potaknuti na nužna promišljanja o načinu na koji naši postupci utječu na naš okoliš. Kako bi ova poruka došla do što većeg broja ljudi, instalacija je zamišljena kao putujuća te 22. kolovoza gostuje u Šibeniku u suradnji s klubom Azimut, a iz Udruge Sunce se nadaju da će i drugi gradovi i mjesta na obali ugostiti ovu zanimljivu kolekciju. Prethodno je već postavljena na hvarskoj Pjaci te na Tvrdalju Petra Hektorovića u Starom Gradu na Hvaru.

Fasciniran količinom i raznolikošću obuće koju more izbacuje na plaže otoka Hvara, Mark je posljednje dvije godine u zimskim mjesecima vrijedno sakupljao i prikupio 1000 odbačenih cipela: od jeftinih japanki, sandala, bakinih papuča do vrtoglavih štikli, sportskih tenisica, kožnih čizama i ostale obuće. Cipele u svim stilovima, bojama i fazama raspadanja, plutale su Sredozemljem i završile na Hvaru. Tisuću cipela, tisuću nepoznatih priča, zajedno upozoravaju na naš trenutni odnos s otpadom i služe kao upozorenje o ogromnim ekološkim posljedicama neodgovornog postupanja s otpadom. Ako se u tako kratkom razdoblju na nekoliko hvarskih plaža može prikupiti tisuću cipela, koliko cipela pluta po Jadranu? Što ovo govori o ukupnoj količini smeća u Jadranskom moru?

Mark Boellaard nizozemski je umjetnik koji na Hvaru živi od 2012. godine. U srži njegovog rada nalazi se ideja o recikliranju i davanju nove vrijednosti otpadnom materijalu. Ova se ideja proteže u njegovim radovima u kolažu pa tako i u seriji „Assemplage“ koja se sastoji od više od osamdeset asemblaža napravljenih od smeća pronađenog na hvarskim plažama.

 

Foto: Mark Boellaard

mm
Tina Kovačiček

lifestyle novinarka