Što biste napravili kada bismo vam rekli da jastuk na kojem spavate i koji željno iščekujete nakon napornog dana može biti toliko toksičan da vam bude okidač za pojavu akni na licu?

Ili da je vaša omiljena mirisna svijeća (ona na koju ste bacili više novaca nego na cipele) ispušta ujedno i čestice koje vam mogu zagaditi pluća? A da ne spominjemo one Netflix maratone iz kreveta koji vam mogu stvoriti depigmentaciju na licu koje se nećete moći riješiti godinama. Dok znanstvenici i dalje rade na tome da saznaju sve zdravstvene prednosti clean sleepinga, u međuvremenu izlaze informacije da mnoge stvari koje smo dosad povezivali s “opuštanjem prije spavanja” imaju potencijal utjecati na vašu kožu, kvalitetu vašeg sna i općenito zdravlje. 

Zagađivač broj 1.: Vaš telefon (ili laptop, ili tablet, ili bilo koji drugi uređaj…)

Za HEV svjetlost, to jest visokoenergetsku vidljivu svjetlost koju emitira vaš telefon, tablet ili laptop, sada se zna da može penetrirati još dublje u vašu dermu nego što to može UVA ili UVB zračenje. Uobičajeno ili pretjerano izlaganje ljubičastom, to jest, plavom spektru svjetlosti može oštetiti strukture vaše kože koje rade na tome da proizvode kolagen i elastin (dva najbitnija prirodna procesa koja održavaju izgled vaše kože mladenačkim i zdravim) kao i da može prouzročiti hiperpigmentaciju. I nije samo vaša koža ta koja pati. Studije su pokazale da izlaganje HEV svjetlu prije spavanja sprječava naš mozak da proizvede hormon melatonin koji govori našem tijelu da je noć i pomaže nam utonuti u san. To dovodi do toga da plavo svjetlo unosi veliku “zbrku” u naš dnevni ritam i remeti naš prirodni ciklus spavanja uzrokujući insomniju. Osim što trebate maknuti sve gadgete iz spavaće sobe, još nešto što možete učiniti za kvalitetu sna i svoju kožu kako biste je zaštitili jest korištenje krema sa SPF-om koji se još uvijek smatra najdjelotvornijom zaštitom od oštećenja koje svjetlo može napraviti našoj koži. Stoga, ako volite ostaviti dan iza sebe gledajući u multiekrane, morali biste biti apsolutno ažurni oko nanošenja krema sa SPF zaštitom. Nadamo se da je naš savjet dovoljno jasan: izbacite sve gadgete iz svoje spavaće sobe, kao i iz svoje noćne rutine barem sat vremena prije spavanja. Štoviše, pokušajte sat vremena prije spavanja u potpunosti izbaciti stimulirajuće plavo svjetlo iz svog okruženja i okružite se smirujućim toplim žutim svjetlom. 

spavanje

Zagađivač broj 2: Mirisne svijeće (i suhi, dehidrirajući zrak)

Od zapaljenih mirisnih svijeća do spavanja u prostorijama s minimalnim udjelom vlage, zrak u vašoj spavaćoj sobi može biti takav da pogorša, pa čak i uzrokuje, sljedeća stanja: suha koža, ekcemi, alergije te čak i pojavu suhog kašlja. No, prije nego što bacite cijelu svoju kolekciju kroz prozor, nisu sve jednako opasne. One kojih se trebate čuvati sadrže sintetičke mirise ili su napravljene od parafinskog voska. Kada gore, takve svijeće mogu kreirati kancerogene čestice koje mogu biti toksične za vaša pluća na isti način kao što je to toksičan dim cigarete. Nasreću, osigurati svoju spavaću sobu od toksičnih čestica nikad nije bilo lakše: samo pripazite na to da birate svijeće od prirodnog voska. Prirodni vosak je potpuno zdrav i netoksičan, a ujedno je u potpunosti razgradiv. Također, postoji velika vjerojatnost da mnogi od vas koriste u svom stanu ili kući sakupljač vlage. To je proizvod, koji je uz klima-uređaj jedan od glavnih uzroka lošeg stanja kože, dehidracije te i potpomaže proizvodnju raznih bakterija. Suh ili zrak iz klima-uređaja može također biti prljav pa tako i onečišćuje vašu kožu. Što se tiče vaše spavaće sobe, zaboravite na sakupljač vlage te se prebacite na ovlaživač zraka!

Zagađivač broj 3: Vaši jastuci

Ako imate sreće, svake noći provodite osam sati tako da je vaše lice priljubljeno uz vaš jastuk, što znači, ako sumiramo, da se radi o trećini vašeg života. No, s druge strane, taj obožavani san može biti baš stvar koja uništava vašu kožu: posebno ako patite od akni ili drugih upalnih procesa na licu. Bakterije, nečistoće i drugi mikroorganizmi koji lurkaju s vaših jastuka možda su baš ti koji potenciraju vaše stanje. No, ono što je najtužnije, na listi srama jastuka koji nam to uzrokuju nalaze se oni super udobni jastuci od kemijski napravljene memorijske pjene! Naravno, jedan od načina kako zaobići ovog neprijatelja u spavaćoj sobi jest taj da koristite svilene jastučnice. One će djelovat nježno na vašu kožu jer su niskoalergenske. Ipak, kako biste potpuno bili sigurni, zamijenite te popularne jastuke onima napravljenima od heljde, prirodne vune ili pamuka. Što god odabrali, držite se i onoga da je jastučnicu potrebno prati barem jednom tjedno, štoviše, čak dva puta tjedno ako imate iznimno osjetljivu kožu.