Smoothieji su odličan način da unesete različite vitamine i minerale u svoju prehranu, a sada je vrijeme kada trebamo povećeti unos vitamina i minerala u organizam. Najlakše to možete učiniti kroz svoju prehranu, zašočnite dan tako, energijom u čaši – bogatim smoothiem!

Sastojci koje dodate u svoj smoothie mogu biti bogati raznim hranjivim tvarima. Donosimo nekoliko primjera vitamina i minerala koji se često nalaze u smoothieju i namirnicama koje ih sadrže.

Vitamini i minerali

Vitamin C

Ovaj vitamin pomaže u jačanju imunološkog sustava i zdravlju kože. Voće poput naranči, jagoda, borovnica i papaje bogato je vitaminom C.

Vitamin A

Vitamin A je važan za zdravlje očiju i kože. Dodavanje voća i povrća poput mrkve, špinata, tikvica i manga u smoothieju može pomoći u unosu vitamina A.

Vitamin K

Vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i brokule sadrži visoke količine vitamina K.

Vitamin E

Ovaj vitamin ima antioksidativna svojstva i važan je za zdravlje kože. Dodavanje orašastih plodova poput badema ili sjemenki suncokreta u smoothie može pomoći u unosu vitamina E.

Vitamin B kompleks

Vitamini B skupine, uključujući B1, B2, B3, B6 i B12, igraju ključnu ulogu u metabolizmu i energiji. Dodavanje banane, avokada, orašastih plodova i zelenog povrća u smoothie može pružiti vitamine B kompleksa.

Magnezij

Magnezij je ključan za mišićnu funkciju i opuštanje. Sjemenke bundeve, bademi i špinat su dobri izvori magnezija.

Kalij

Kalij je važan za održavanje ravnoteže elektrolita u tijelu. Banane su bogate kalijem i često se koriste u smoothieima.

Željezo

Željezo je ključno za proizvodnju crvenih krvnih stanica i općenito zdravlje. Tamno lisnato povrće, sjemenke bundeve dobri izvori željeza.

Folna kiselina

Folna kiselina je važna tijekom trudnoće i važna je za pravilnu podjelu stanica. Nalazi se u zelenom lisnatom povrću, agrumima i grahu.

Kombiniranjem različitih sastojaka u smoothieju možete osigurati raznolik unos vitamina i minerala koji su važni za vaše zdravlje. S obzirom na svoje individualne prehrambene potrebe, možete prilagoditi svoje smoothie recepte kako biste osigurali unos specifičnih hranjivih tvari koje vam trebaju. I ne zaboravite na sušene šljive, smokve i datulje, prirodne zaslađivače.

Kako se mjere vitamini i minerali u tijelu?

Postoji metoda kojom se može izmjeriti koncentracija vitamina i minerala u tijelu, a radi se preko kože. To je bezbolna pretraga koja pokazuje trenutačnu koncentraciju određenih vitamina i minerala u organizmu te se kod eventualnih nedostataka preporučuje ciljano uzimanje vitamina ili minerala. Za sva detaljna pitanja i pretrage, javite se prvo svom obiteljskom liječniku.

Fotografije: Unsplash