Udruga PARiTER održala je konferenciju za medije u Hrvatskom saboru na kojoj su najavile pokretanje peticije za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, koja je sada online

“Porazno je za naše društvo da svaka deseta žena u Hrvatskoj nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene”, stoji u objavi kojom se poziva na potpisivanje peticije kojom se traži snižavanje stope PDV-a na 5 % za menstrualne potrepštine.

“U Hrvatskoj porez na menstrualne potrepštine iznosi 25 % te je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu o kojoj ovisi polovica stanovništva, stvara nejednakosti u društvu te diskriminira osobe koje menstruiraju.”

Prema istraživanju udruge PARiTER, koji smo pokrili ovdje, može se pretpostaviti da se godišnji trošak menstrualnih potrepština penje i do 600 kuna, od kojih samo PDV iznosi 120 kn. Za mnoge žene u Hrvatskoj, radi se o nedostižnoj svoti.

“Snižavanje stope PDV-a na 5 % rezultiralo bi godišnjom uštedom od 96 kuna po članu kućanstva koja menstruira. Za državu malo, a za žene nezamislivo mnogo!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by udruga pariter (@udruga_pariter)

Istraživanje je pokazalo ključne probleme s kojima se susreću žene u Hrvatskoj kada govorimo o menstruaciji:

1. Menstrualni sram i stid;

2. Nerazumijevanje i osuđivanje okoline;

3. Nemogućnost održavanja adekvatne menstrualne higijene;

4. Nedovoljno poznavanje različitih oblika menstrualnih potrepština;

5. Nedostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije;

6. Izostanak s radnog mjesta, iz škole ili propuštanje predavanja na fakultetu zbog menstrualnih bolova, nedostupnosti menstrualnih potrepština ili nedostatnih higijenskih uvjeta.

“Vlada RH je u više navrata odbila podržati prijedloge za smanjenje na minimalnu poreznu stopu od 5 %. Time pokazuje da zaboravlja na ustavne vrednote Republike Hrvatske – ravnopravnost spolova, odnosno rodnu ravnopravnost, a time zanemaruje i jedno od temeljnih načela EU. Poručimo Vladi RH i Saboru da stojimo solidarno sa ženama i djevojčicama te da želimo zakonske izmjene koje bi pridonijele smanjenju menstrualnog siromaštva!”

Stoga iz udruge PARiTER pozivaju da podržite smanjenje “ženskog” poreza na 5 % kao prvi korak protiv diskriminacije te konačno uklanjanje stigme s menstruacije. “Ne smijemo dopustiti da zbog menstruacije djevojke osjećaju sram, ne idu u školu i propuštaju dio života! To je civilizacijska stvar koju je prihvatila većina zemalja Europske unije, ali ne i Hrvatska.”

Kako i same naglašavaju te kako već mjesecima, najviše zbog njihovog istraživanja, u javnom prostoru komuniciraju i pojedine saborske zastupnice, higijenske potrepštine za žene nisu luksuz, a ukidanje poreza na higijenske potrepštine prijeka je potreba.

Peticiju pokreće Inicijativa za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, a možete je potpisati ovdje.

Foto: Udruga PARiTER