Mladim Francuskinjama od sljedeće godine nudit će se besplatna kontracepcija, najavio je ministar zdravstva

Evo jedne pozitivne vijesti iz Francuske u jeku novosti iz Teksasa. Ministar zdravstva Olivier Véran objavio je da se mlađim ženama od 25 godina neće naplaćivati ​​liječnički pregledi, testovi ili drugi medicinski postupci povezani s kontrolom rađanja. Ženama starijim od 25 godina nadoknađuje se oko 65 % troškova kontracepcije.

“To će obuhvatiti hormonsku kontracepciju, biološke testove koji idu uz nju, recept za kontracepciju i svu njegu u vezi s tom kontracepcijom do 25. godine”, rekao je ministar u intervjuu za France 2.

“Došlo je do pada uporabe kontracepcije među određenim brojem mladih žena, a glavni razlog tome su financije. To košta previše. Neprihvatljivo je da se žene ne mogu zaštititi, ne mogu imati kontracepciju ako je to njihov očigledan izbor, jer si to ne mogu priuštiti ”, dodao je Véran.

Na pitanje zašto je vlada odabrala 25 godina za granicu dobi, Véran je rekao da je to zato što to odgovara dobi veće autonomije i zato što s 25 godina više nije pokriveno dodatnim zdravstvenim osiguranjem njihovih roditelja. Također, da su studije pokazale da je to dob u kojoj mnoge žene napuštaju kontracepciju, ne zato što su htjele imati djecu, već “jer je to skupo”.

Dosad je kontracepcija u Francuskoj bila besplatna za osobe u dobi od 15 do 18 godina od 2013. godine, a za mlađe od 15 godina od kolovoza 2020. godine, što je dovelo do pada broja pobačaja. Vlada je prošle godine objavila da gotovo 1.000 djevojčica u dobi između 12 i 14 godina zatrudni u Francuskoj, a 770 tih trudnoća rezultira pobačajem. Budući da je besplatna kontracepcija ponuđena 15- do 18-godišnjakinjama, prema službenim podacima, broj pobačaja pao je s 9,5 na 1000 trudnoća u 2012. na šest u 2018. godini. Ako uskoro doživimo i mušku kontracepciju, brojevi će vjerojatno biti još niži.

Foto: iStock / Getty Images Plus