Projekt je namijenjen prije svega ženama kojima kupovina higijenskih potrepština predstavlja financijski problem, a ujedno ruši i tabu temu menstrualnog siromaštva

Svakoj ženi tijekom života trebaju tisuće mjesečnih higijenskih proizvoda, npr. tamponi ili higijenski ulošci. Konkretno, riječ je o više od 15 tisuća uložaka. Troškovi ovoga iznose i do nekoliko tisuća kuna, što je, naravno, ogroman financijski teret za mnoge žene s niskim prihodima.

One koje si to ne mogu priuštiti, koriste zamjene, poput toaletnog papira ili rupčića. Pilot projekt “Red Box” sada se namjerava suprotstaviti tome, a mogao bi biti odličan primjer drugima. Primjerice, nama.

Kako kaže Kathrin Gaal, bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za prava žena: “Svaka žena i svaka djevojka u Beču trebale bi imati pristup mjesečnim higijenskim potrepštinama – to je osnovna potreba. Projekt “Red Box” ruši tabu i nudi djevojkama i ženama podršku kad im zatreba.”

Pilot projekt će se u početku odvijati četiri mjeseca, a bit će dostupno 80.000 tampona i 32.000 uložaka na četiri lokacije. Projekt Red Box osnovan je u ožujku 2017. godine od strane triju prijateljica koje željele mladim ljudima na svom području omogućiti pristup proizvodima za menstruaciju. Nakon što su u vijestima pročitale o “menstrualnom siromaštvu”, odlučile su poduzeti mjere te kontaktirale nekoliko srednjih škola u Portsmouthu, Engleskoj te se brzo sve pretvorilo u veliki pokret .

Mnoge žene i djevojke koje su pogođene mjesečnim siromaštvom – to jest, tek s teškoćama ili uopće ne mogu priuštiti proizvode – pribjegle bi “nehigijenskim i često opasnim alternativama”. To povećava rizik od infekcije, ali i opterećuje psihu. Zbog srama i nedostatka pristupa besplatnim uslugama, mnoge bi se bolesnice povukle i izolirale tijekom menstruacije.

“Ovaj pilot projekt govori o jednakosti u zdravlju. Namjeravamo učiniti problem vidljivim i potaknuti nekomplicirano postupanje. Zahvaljujem programu za zdravlje žena i partnerima koji su omogućili ovu akciju ”, citirao je zdravstveni savjetnik Peter Hacker.

Inače, trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, a detalje možete pročitati ovdje.

Foto: Alexander Sergienko/Unsplash