Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je nedavno proglasila Slunj jednim od najboljih turističkih sela na svijetu, ističući ga kao izvanrednu ruralnu destinaciju s bogatim kulturnim i prirodnim blagom. 

Ovu pohvalu prenijela je i službena stranica Slunj Rastoke, a nagrada dolazi kao rezultat posvećenosti očuvanju lokalnih vrijednosti, zajednice te inovacijama i održivosti u ekonomskim, društvenim i ekološkim aspektima.

Među 54 odabranih sela, Slunj se istaknuo po brizi o ruralnim područjima, očuvanju krajolika, kulturnoj raznolikosti, lokalnim vrijednostima i kulinarskoj tradiciji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Matt – Home Van’daway UK (@normski.h)

Glavni tajnik UNWTO-a, Zurab Pololikashvili, istaknuo je da turizam može biti snažan pokretač inkluzivnosti i osnaživanja lokalnih zajednica te kako su nagrađena sela uspješno iskoristila turizam za svoj razvoj i dobrobit.

Inicijativa za najbolja turistička sela pokrenuta je 2021. godine unutar programa “Turizam za ruralni razvoj” s ciljem poticanja razvoja turizma u ruralnim područjima, suzbijanja depopulacije te poticanja inovacija i integracije lanca vrijednosti putem održivog turizma.

Sela su ocjenjivana u nekoliko ključnih područja, uključujući očuvanje kulturnih i prirodnih resursa, ekonomsku, društvenu i ekološku održivost, razvoj turizma, upravljanje turizmom, infrastrukturu, povezanost, zdravlje i sigurnost.

Najbolja turistička sela su prepoznata kao izvanredne destinacije s naglaskom na očuvanju kulturne baštine, zajednice te inovacija i održivosti u ekonomskom, društvenom i ekološkom smislu.

 

Foto: Slunj Rastoke