Suha koža jedan je od najpoznatijih asesoara zime koji nitko ne voli, no, čini se da smo i za to napokon našli sjajno rješenje – “poplavljivanje” kože

Gdje god se okrenete stalno se netko žali da su mu ruke ispucale, lice suho, a što god poduzme ništa ne vraća onaj predivni ljetni sjaj koži. Google agenti rade sjajan posao jer se u posljednje vrijeme na Tik Toku i u tražilicama vrti jedan pojam – skin flooding.

Skin flooding ili “poplavljivanje”, to jest nanošenje proizvoda na vlažnu kožu, trend je koji se kune u svoje sposobnosti vraćanja prirodnog sjaja kože. Zanimalo nas je radi li se o samo još jednom dobro marketinško odrađenom trendu ili rutini koja zaista djeluje, pa smo zamolili dermatologinju Maju Kolić iz Poliklinike Estere da nam prokomentira ovu rutinu.

Staro – nova rutina

Iako samo ime naslućuje da se radi o samo još jednom hiru Tik Tok zajednice, ovaj koncept poprilično je jednostavan, a možda ga već i prakticirate bez da znate da se radi o skin floodingu, jer kao što nam je dermatologinja objasnila, radi se samo o trendi nazivu stare rutine.

“Skin flooding je novi naziv i trend na Tik Toku, a zapravo se radi o novom nazivu stare rutine. Dobar je za sve tipove kože, a ne samo za suhu. Važno je savjetovati se s dermatologom koji će odrediti tip kože i preporučiti odgovarajući serum i kremu za određeni tip kože, kao i za sezonu. Ovo napominjem jer često pacijentice zapravo ne znaju koji tip kože imaju pa odabiru krive serume i kreme”, otkrila nam je Kolić.

Poplavljivanje kože propagira se kao zimski recept čuvanja i njege kože, no ovo je rutina koju dermatolozi preporučuju tijekom cijele godine, neovisno o tipu kože. Jedan od glavnih ‘sastojaka’ njege kože trebala bi biti i hijaluronska kiselina.

“Hijaluronska kiselina ne donosi vodu u kožu, već je samo zadržava na površini kože zbog čega je važno da serume s hijaluronskom kiselinom nanosimo odmah nakon umivanja ili tuširanja, a da se ne čeka ni 10 minuta nakon čega je koža potpuno suha. Na ovaj način koža se duboko hidratizira i zadržava vlagu. Svojim pacijenticama uvijek napomenem da ako su oprale kosu, prvo naprave skin flooding a tek potom osuše kosu. Hijaluronska kiselina je takvog biokemijskog sastava da, ako se stavlja na potpuno suhu kožu, zapravo kožu još isušuje. Međutim, ukoliko se aplicira na vlažnu kožu i ako se nakon hijaluronske kiseline nanosi odgovarajuća krema, ona daje učinak snažne hidratacije što je najbolje za kožnu barijeru”, objasnila je dermatologinja, uz napomenu da je iznimno bitno posavjetovati se s dermatologom koji će preporučiti adekvatne preparate za uporabu, jer ne postoji univerzalno rješenje koji će svima dati željene rezultate.

Kako napraviti učinkovito ‘poplavljivanje’ kože?

S obzirom da društvenim mrežama kolaju razni načini na koji provoditi ovu rutinu, zamolili smo dermatologinju da nam otkrije korake za uspješnu njegu lica.

“Nakon blagog čišćenja kože gelom ili pjenom za umivanje, kožu treba lagano posušiti ručnikom te odmah nanijeti termalnu vodu. Potom se na još vlažnu kožu nanosi serum, koji u svom sastavu sadrži i hijaluronsku kiselinu. Serum je potrebno lagano umasirati u kožu lica, vrata i dekoltea. U sljedećem koraku se nanosi krema, a odabir kreme ovisi o tipu kože i sezoni. Za suhu kožu preporuka je emulijentna krema”, savjetovala je Kolić.

Osim toga, preporučila je da se ovakva njega lica provodi dva puta dnevno, ujutro i navečer. Uz ovakvu rutinu i korištenje odgovarajućih proizvoda za vaš tip kože, tijekom cijele godine će vam lice imati onaj lijepi i sjajni izgled koji svi priželjkujemo.