Doru Bilandžić i Andreu Šarić koje stoje iza odličnog aktivističko-umjetničkog projekta Crystal Clean već smo vam predstavili ovdje. Bilo je tada riječi o važnosti kompostiranja u urbanim sredinama kada su nam i predstavile prvijenac pod imenom “Treat your waste right”.

Crystal Clean kada priča o ekologiji, čini to vrlo zanimljivim vizualnim jezikom. U svojoj umjetničkoj produkciji projekt vuče korijene iz pop i street arta, inspiriran progresivnošću i radikalnošću ovih pokreta. Projekt je nastao promišljanjem izazova koje pred nas stavlja klimatska kriza, gubitak bioraznolikosti te ostale posljedice modernog potrošačkog društva. Namjera mu je osnaživati pojedince na samostalnu akciju i komunicirati nove vidike regenerativnog življenja posebno mlađoj urbanoj populaciji te kulturnoj sceni. I baš zato nam je iznimno drago da su nedavno otvorile autorsku izložbu u zagrebačkom baru Botaničar.

Ideja za izložbu “Get high off your own supply” rodila se krajem 2019. godine, a izvanredne okolnosti 2020. godine doprinijele su relevantnosti poruke koju nosi. Motivi izloženih fotografija su vrt, plodovi rajčice i staklenke pasirane rajčice. Rezultati su to regenerativnog vrtlarenja, uzgoja organske hrane, te spremanja zimnice na kojima smo tijekom 2020. radile zajedno s ljudima u našoj okolini, u prvom redu ženama.

Ti jednostavni motivi mnogima su nam bliski, posebno kroz navike naših baka i djedova koje su nam se vjerojatno u nekom trenutku života doimale neshvatljivima, pa čak i odbojnima. Na ovoj izložbi predstavljeni su kroz promijenjenu paradigmu.

Oni pozivaju na inovaciju našeg odnosa spram potrošnje. Takvim pristupom, u ovom kolektivno transformativnom razdoblju, oni postaju simboli regenerativnosti i zajedništva. Ovo su jedne od temeljnih vrijednosti ideja i praksi koje nadmašuju dosege trenutnog sustava, zbog čega su suštinski radikalne i revolucionarne. One najavljuju novo vrijeme koje definira zdravlje, otpornost i prilagodljivost promjenama; vrijeme u kojem užitak ne predstavlja indiferentno konzumiranje već osnaženo sustvaranje s prirodom, kažu o izložbi te vas pozivaju da uz šalicu dobre kave bacite pogled na izložbu.

Foto: Ivica Ivčević, Antonia Šarić