Ovog četvrtka, 16. srpnja, u zagrebačkom Art parku bit će predstavljen novi zanimljiv multidisciplinirani umjetnički projekt Crystal Clean. Projekt je usmjeren na ideju održivosti te osnaživanje individualne akcije u obnavljanju okoliša. Složit ćete se kako bismo sve više trebali o tome razmišljati, a iz ovog projekta možete učiti uživo i na licu mjesta.

Naime, Crystal Clean će od 16. do 19. srpnja, u Art parku na Ribnjaku, postaviti stari vojni sanduk koji će za ovom prilikom služiti za kompostiranje. Iza projekta stoje Dora Bilandžić i Andrea Šarić. Dora je grafička i permakulturna dizajnerica, a Andrea kulturna menadžerica i konzultantica. Projekt Crystal Clean započele su 2019. godine i razvijaju ga kao platformu kojom bi vlastite ideje održivosti i napore za očuvanje okoliša dijelile s urbanom publikom i pritom se kreativno izazvale i izrazile.

Dora i Andrea
Dora i Andrea

Kako ste došle na ideju kompostiranja u urbanom okruženju i je li uopće lako izvedivo?

Na ideju da kompostiranje uključimo u Art park došle smo jer već dugi niz godina i same kompostiramo, te smo iznenađene koliko je ta navika jednostavna i lako izvediva čak i u urbanom okruženju. Bitno je jedino postaviti uvjete kao što su komposter i mjesto u prirodi za odlaganje komposta. Svjesne smo da mnogima ovi uvjeti nisu dostupni, no vjerujemo da bi ih grad u budućnosti mogao sustavno omogućavati, te činimo prvi korak kako bi ljude zainteresirale i informirale o ovom principu odvajanja otpada.

Zbog čega je danas kompostiranje u gradovima iznimno važno?

Urbano kompostiranje važno je jer je potreba za njime sve više raste. Na većini odlagališta biootpad čini iznad 40% komunalnog otpada. On razgrađujući se u plastičnim vrećicama otpušta veliku količinu otrovnih plinova, dok pretvoren u kompost služi kako bi nahranili i obogatili tlo. Cilj je da gradovi postanu što održiviji, a ovo je jedan od koraka ka tom cilju. Uživo u Art parku dotaknut ćemo se teme zašto prikupljanje biootpada u Zagrebu još nije održivo.

Što ljudi mogu očekivati od vaše prve intervencije urbanog kompostiranja u Art parku?

Crystal Clean u Art park unosi intervenciju u formi starog vojnog sanduka prenamijenjenog za kompostiranje. Posjetitelji su kroz četiri dana trajanja intervencije (16. do 19. srpnja) pozvani s nama razgovarati o kompostiranju i u komposteru zbrinuti svoje otpatke voća i povrća. Na lokaciji ćemo svakodnevno biti od 18 sati. Intervencija će uključivati i veliki plakat na montažnom zidu te majice s printom koje je po želji moguće uzeti uz donaciju. Sve skupa smo zamislile kao opušteno ljetno druženje uz glazbu, u hladu i ugodnom ambijentu Art parka.

Više informacija o ovom događaju potražite ovdje.

Foto: Unsplash, privatna arhiva