Vješto stiliziranje odjeće pola je posla dobrog izgleda, no mnogi ipak u mnogočemu griješe. Razlog je taj što odjeća koju nosimo treba biti prilagođena građi tijela jer će samo tako istaknuti ono najbolje i potaknuti nas da se osjećamo samopouzdano.

Tajne dobrog stiliziranja leže u odabiru pravih krojeva, boja i materijala koji laskaju vašoj silueti, a ovog puta fokusiramo se na oblik tijela sa širim bokovima. No, kako bismo vam dali prave savjete, razgovarali s domaćom stilisticom Barbarom Repe, koja nam je otkrila što nositi, a što izbjegavati te koje trikove je dobro znati imate li ovakvu građu tijela.

“Široki bokovi nisu karakteristični samo za jedan tip građe tijela – mogu se pojaviti kod kruškolikog oblika, oblika s obješeni bokovima i drugih. Isto tako, prilikom stiliziranja, važno je obratiti pozornost na gornji dio tijela i visinu jer osoba sa širokim bokovima i nižom visinom treba odabrati drukčiji kroj odjeće od osobe sa širokim bokovima i više centimetara”, govori Barbara.

Koje krojeve odabrati?

Idealne hlače za osobe sa širokim bokovima one su visokog struka koje padaju niz tijelo, a za ljeto su izvrsni modeli od lana ili popelina. Također, izbjegavajte uske krojeve.

Suknje A-kroja, midi duljine ili duljine sedam osmina također su dobar izbor jer doprinose proporcionalnosti tijela fokusirajući najuži dio lista. Isto tako, odličan odabir su i haljine na preklop s naglašenim gornjim dijelom, primjerice puf rukavima, koje se šire prema dolje u A-kroj.

“Odabirom modela s naglašenim gornjim dijelom vizualno ćete stvoriti skladnu siluetu koja će naglasiti proporcionalnost”, dodaje Barbara.

Za kruškoliki tip građe, koji uz šire bokove karakteriziraju uzak struk i vitke noge, minice mogu biti odličan izbor, posebno uz blago oversized košulje ili topove od laganih materijala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dunja Jovanic (@imfashionbabe)

Kako kamuflirati široke bokove?

Želite li kamuflirati široke bokove i naglasiti struk, birajte haljine ili suknje balon-kroja u donjem dijelu te gornje dijelove poput korzeta koji ističu ključne kosti. Treba izbjegavati niski struk, bermude i duže topiće. No, želite li nositi baš takve komade, oversized ležerna košulja može pomoći u postizanju boljih proporcija tijela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MELISSA A. R (@mimiarr)

Pro tip: Prilikom odabira hlača, izbjegavajte prevelike uzorke da se ne bi dodatno vizualno naglašavali širi bokovi te, umjesto toga, birajte modele s decentnim, manjim motivima. Kod haljina, važnije je obratiti pozornost na kroj negoli na uzorke, a A-kroj uvijek je dobar izbor.

Zara haljina (35,95 eura)
Reserved hlače (22,99 eura)
Alex Perry suknja (560 eura)

Zara haljina (39,95 eura)
Reserved suknja (39,99 eura)
Massimo Dutti košulja (69,99 eura)
Massimo Dutti haljina (189 eura)
Zara haljina (29,95 eura)
Mango hlače (49,99 eura)
Massimo Dutti suknja (69,99 eura)
Adriana Degreas haljina (990 eura)

Foto: Instagram / @iamcharlotteolivia, Zara, Reserved, Mango, Massimo Dutti, Mytheresa