Starenje je prirodan proces, ali ne i u Hollywoodu. Donedavno je sijeda kosa na crvenom tepihu i na ekranu bila rezervirana za one preko 70 godina ili za takozvane šarmantne muškarce. Možemo li zaista reći da to više nije tako?

(Društveni) mediji ne zaziru od pružanja platforme za beskrajno komentiranje nečijeg fizičkog izgleda, a ove godine se kao jedna od glavnih tema nametnula sijeda kosa. Kada se ljetos na crvenom tepihu u Cannesu pojavila Andie MacDowell, puno se pričalo o njenoj kosi prošaranoj srebrnim pramenovima. Ova poznata glumica, koja nas je nedavno oduševila u seriji Maid, tijekom lockdowna pustila je svoju prirodnu kosu i odlučila je zadržati, ali ne bez popratnih vlastitih nedoumica i drugačijih savjeta menadžera. Ipak, iako ju mnogi još od 90-ih pamte upravo po tamnim kovrčama, reakcije javnosti uglavnom su bile pozitivne.

andie macdowell

„Nikad se nisam osjećala moćnije. Osjećam se iskreno i jako ugodno, kao da se ne pretvaram i kao da prihvaćam sebe tu gdje jesam. Mislim da mi pristaje i čini mi se kao da izgledam mlađe jer djeluje prirodnije. To je baš ono što sam trebala napraviti“, rekla je naposljetku samouvjereno za Vogue.

Zašto se bavimo drugima?

Njena transformacija bila je važna prvenstveno za nju jer joj je pomogla da prihvati svoju autentičnost. S druge strane, nekima se isti taj proces otežava. Kada se ionako izazovno prihvaćanje starenja događa ispred ekrana i pod lupom javnosti, onima koji prežive (vjerojatno uz pomoć terapeuta) treba čestitati. Najbolji primjer je, naravno, Sarah Jessica Parker kojoj su se posljednjih mjeseci manično brojale bore i – sijede vlasi. Nakon svih komentara rekla je kako joj se čini da „ljudi ne žele da drugi prihvaćaju sebe“ i pritom, čini nam se, pogodila u sridu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

Ovo je važna tema jer od naizgled banalnog beauty konteksta dolazimo do pitanja mentalnog zdravlja pojedinca, ali i sveprisutnih odnosa moći. Osim što je pitanje sijedih buknulo kada je u pitanju SJP, čak se i sama serija And just like that… bavi istom temom kroz lik Mirande. Ono što je zanimljivo, kako u seriji, tako i u stvarnosti, da sijede vlasi smetaju i – drugim ženama. Zašto je toliko primamljivo dijeliti savjete o tome što je po našem mišljenju prihvatljivo kada jedini kriterij ispravnosti može odrediti samo svatko za sebe?

Ima mjesta za sve

Da je njihova stvarnost iliti sijeda kosa za njih dovoljno dobra, ove godine na crvenom tepihu pokazale su brojne žene. Meryl Streep, Kristin Scott Thomas, Jodie Foster, Jane Fonda i Helen Mirren samo su neke od žena koje su svoje srebrne uvojke odabrale naglasiti, a ne sakriti. Isto dokazuju i sve popularniji modeli iznad 50 godina poput Maye Musk koji su primjer da beauty industrija iz jednih ili drugih razloga mijenja svoju ciljanu demografiju.

jane fonda

jodie foster

helen mirren

Osim što je donio lavinu komentara i mišljenja, ovaj beauty trend ili možda bolje rečeno, društveni trenutak, pokrenuo je razgovor koji otvara brojna pitanja i polako, ali sigurno donosi određene promjene. Možda uskoro neprekrivanje sijedih nećemo zvati hrabrošću, a to je najbolje sažela već spomenuta i inspirativna Andie MacDowell.

„Ne želim da itko misli kako treba izgledati mlađe kako bi bio vrijedan, lijep ili poželjan. To ne očekujemo od muškaraca pa bih voljela da isto vrijedi i za žene, ali idemo prema tome…malim koracima.“

Foto: Kate Green/Emma McIntyre/Getty Images