TV drama inspirirana memoarima na zadivljujuć način prikazuje ženinu borbu sa siromaštvom i nasilnim partnerstvom i upozorava da se takva stvarnost može dogoditi bilo kome

U svojim memoarima iz 2019., “Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive”, Stephanie Land iskreno piše o pokušaju odgajanja svoje kćerkice dok je radila kao spremačica. Nova adaptacija Netflixa od 10 epizoda donosi njezinu priču na ekrane, a ne bi bilo zgoreg spomenuti da je među izvršnim producentima i Margot Robbie, koja iza sebe već ima zanimljiv uradak u producentskoj ulozi.

Netflix, serija "Maid", scena

Većina TV drama adaptiranih iz knjiga identificirana je u uvodnim tekstovima kao “temeljena na”, ali u “Maid” to nazivaju “inspiracijom”, zbog čega je jasno da je dodano još puno fiktivnog materijala. To uključuje neke likove i promjene stvarnih lokacija i događaja, s ciljem da se bolje dočara situacija. Da su uspjeli svjedoči i činjenica da je sama autorica odobrila njihove izmjene te rekla da su napravili sjajan posao.

U “Maid”, samohrana majka ne pronalazi ‘nikakav način’ da konačno stane na noge, uz minimalnu plaću i bijega od nasilnog partnera. U središtu je Alex, mlada žena koja se u uvodnoj sceni probudi usred noći, iskrade se iz kreveta u kojem spava njezin suprug Sean i odnosi njihovu dvogodišnju kćer Maddie u automobil, spremajući se za odlazak. Ne znamo kamo je krenula, a iskreno, nije niti ona sigurna.

U džepu joj je samo 18 dolara, a uskoro dobiva posao u agenciji za čišćenje. No da bi dobila taj posao, mora pronaći nekoga tko će čuvati njezinu kćer. A bez novca za plaćanje dadilje, mora se snaći.

“Maid” progovara o slojevitim krizama koje se nagomilavaju u trenutku nedostatka novaca. Bilo da je riječ o borbama s obitelji ili birokracijom, serija na vrlo zanimljiv način prikazuje koliko je teško othrvati se “svojim životnim šansama”.

Serija nas poučava, ili bolje rečeno, podsjeća da je preživljavanje u ovoj okrutnoj svakodnevici poput kule karata. Kako biste dobili posao morate imati CV, da biste mogli otići na posao, netko mora brinuti o djeci, kako biste mogli otputovati na mjesto rada, morate imati novac u džepu. Ukratko, da za zaradu treba imati para.

Upozorava nas da siromaštvo nije određena ravna linija, već okolnost – koja je puno manja nego što mislimo, koja nas može navesti na to da se moramo iznova truditi i biti na samome početku.

Netflix, serija "Maid", scena

Realno, serija pokazuje da je “started from the bottom, now I’m at the top”, kojom se često časte serije i filmovi kako bi bili inspirativni i pozitivni, zapravo bacanje magle, ne, pijeska pred oči i koji možda čak još više potiču na nezadovoljstvo samim sobom i vlastitim postignućima.

Unatoč svim padovima, beskrajnim obrascima, strahovima i pesimizmu, “Maid” nas uči da postoje trenuci radosti, malih pobjeda, da u ljudima još postoji podrška te da je, vjerovali ili ne, ljubaznost okosnica mnogih stvari.

Ako tražite nešto za gledati dok je ovako hladnije i ne da vam se nikud iz topline doma, pokrenite “Maid” na Netflixu!