Jeste li ikada primijetili da se čini kao da sami sabotirate svoj napredak i sreću? Možda ste se našli u situaciji gdje ste blizu ostvarenja cilja, ali iznenada primijetite kako pravite korake unatrag. To je fenomen poznat kao samosabotaža, a može biti izuzetno frustrirajuć i ograničavajuć.

No, dobra vijest je da samosabotažu možete preokrenuti i krenuti prema ostvarenju svojih ciljeva. U ovom vodiču otkrit ćemo pet koraka koji će vam pomoći da prepoznate, razumijete i prevladate svoje obrasce samosabotaže, te konačno stvorite put prema uspjehu i zadovoljstvu. Spremni ste preuzeti kontrolu nad svojim životom i prestati se sablažnjavati? 

Kako prepoznati samosabotažu?

Kada nismo svjesni svojih obrazaca samosabotaže, život može djelovati nemoguće. Možemo se osjećati kao da igramo igru ​​u kojoj ne razumijemo sve pravila. Može se činiti kao da nikada nećemo postići ciljeve koje želimo ili živjeti život kakav želimo imati.

Kada pokušavate napraviti promjenu u svom životu, korisno je pogledati što možete kontrolirati, umjesto onoga što ne možete. Srećom, vaše se ponašanje može promijeniti. 

Pojam sabotaže znači namjerno oštećivanje, blokiranje ili ometanje nečega kako ne bi funkcioniralo kako je namjeravano. Iako se rijetko namjerno blokiramo od dobivanja onoga što želimo, često možemo raditi ili govoriti stvari koje nam stoje na putu. Drugima se to može činiti čak i namjerno.

Iako obično govorimo o samosabotažnom ponašanju, također je moguće imati samosabotažne mentalne obrasce i obrasce. Postajanje svjesnim onoga što uzrokuje samosabotažu ključno je za prekid tih obrazaca.

Što uzrokuje samosabotažno ponašanje?

U knjizi “Stop Self Sabotage”, dr. Judy Ho objašnjava samouništavajuće ponašanje kao biološki odgovor. Dobijemo poticaj u dopaminu (neurotransmiteru dobrog osjećaja) postavljanjem ciljeva. Ali kada dođe vrijeme da ih dovršimo, strah od neuspjeha potiče izbjegavajuće ponašanje. Kako bismo izbjegli “prijetnju”, podsvjesno počinjemo izbjegavati naše ciljeve. To se naziva konflikt pristupa-izbjegavanja.

Samosabotaža se događa kada postoji nesklad između naših vrijednosti i našeg ponašanja. Najvjerojatnije je kada moramo ili učiniti nešto što nije u skladu s onim što stvarno želimo. Suprotno tome, može biti da znamo što želimo, ali radimo nešto što nam ne pomaže da to postignemo.

Simptomi samosabotaže

Znaci samosabotaže mogu biti vrlo suptilni. Evo nekoliko uobičajenih načina na koje ljudi sebe sabotiraju – kako na poslu, tako i u drugim životnim situacijama:

 • Odbijanje traženja pomoći
 • Kontroliranje ponašanja
 • Započinjanje sukoba s kolegama i voljenima
 • Postavljanje ciljeva koji su preniski ili previsoki
 • Izbjegavanje ili povlačenje od drugih
 • Ekstremna samokritika
 • Izmišljanje izgovora ili prebacivanje krivnje
 • Potkopavanje vaših ciljeva i vrijednosti
 • Konstantno traženje odobrenja
 • Neprijateljstvo prema tome da se za sebe izjasnite

Kako prestati sabotirati sebe

Naučiti prepoznati i zaustaviti samosabotažno ponašanje može nam pomoći obnoviti našu sliku o sebi. Evo 5 načina kako prestati samosabotirati:

 1. Razvijte samosvijest

Kako samosabotaža izgleda za vas? Čekate li do zadnjeg trenutka da započnete projekte? Potičete li svađe s drugima ili bježite od izazova?

Započnite svoje istraživanje s rečenicom: “Želim postići (cilj), ali uvijek radim (ponašanje).” Kada ste identificirali cilj i ponašanje koje ga “blokira”, možete početi razumjeti što vam negativno ponašanje zapravo govori.

U mnogim slučajevima, samouništavajuće ponašanje proizlazi iz anksioznosti. Naša anksiozna ponašanja mogu nas natjerati da izbjegavamo raditi ono što trebamo učiniti kako bismo postigli svoje ciljeve. U ovom slučaju, ne izbjegavamo cilj: samo percipirane negativne posljedice toga. To uključuje negativne emocije koje s njim povezujemo.

Malčice dublje kopanje može nam pomoći da odredimo što negativni osjećaji pokušavaju reći. Što se događa? 

Paziti na to ponašanje može nam i pomoći u primjećivanju podmukle misli koja se događa između postizanja napretka i neproduktivne akcije.

 1. Zapišite to

Ako imate problema s prepoznavanjem svojih obrazaca, počnite voditi dnevnik. Nastavite pisati o svojim ciljevima, možda ćete primijetiti da se stalno žalite na iste stvari. Podijelite te misli s prijateljem ili terapeutom. Oni vam mogu pomoći pronaći načine kako ih prevladati.

Ponekad je samosabotaža povezana s uvjerenjima koja smo stvorili o sebi. Kada napišemo te misli, možemo ih bolje analizirati i osporiti. Na primjer, umjesto da vjerujemo da nismo sposobni, možemo vidjeti koliko smo uspješni u svojim naporima da postignemo ciljeve.

 1. Stvorite plan – i učinite to

Planovi rada koriste se kao alat za povećanje samodiscipline i prevladavanje prepreka. Planovi izvedbe pomažu nam usredotočiti se na ono što možemo kontrolirati. Sastavite svoj plan kako biste se borili protiv samosabotaže:

 • Specifičnost – Jasan cilj osigurava da imamo fokus. Umjesto “Želim izgledati bolje”, možda biste rekli “Želim izgubiti 5 kilograma.”
 • Mjerenje – Postavljanje jasnih ciljeva daje vam mogućnost da pratite svoj napredak. Kada postignete cilj, osjećat ćete se motiviranije za postizanje novih.
 • Odredivost – Ovaj korak je ključan za prevladavanje prepreka koje se mogu pojaviti. Očekujte neuspjeh, ali i imajte plan za njega.
 • Povećajte svoje izglede za uspjeh – Uključite svoje prijatelje i obitelj u vaše ciljeve. Oni vam mogu pružiti podršku koja vam je potrebna za uspjeh.
 1. Prakticirajte svjesnost

Meditacija ili joga mogu se koristiti za povećanje svjesnosti. Ove prakse mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe, što vam omogućuje da jasnije vidite svoje ciljeve. Kada ste svjesni svojih ciljeva, možete se bolje fokusirati na postizanje njih.