Sve je počelo prije tri godine kada je Ivana Pavlović pokrenula sajam kreativaca i njihovih autentičnih ručno rađenih predmeta MADE BY:, nakon čega joj se ubrzo u ideji pridružila Ida Stipetić.

Danas je taj „mali“ sajam dobio i svoje važno virtualno izdanje madeby-kk.com pri čemu je odolio nezgodnim epidemiološkim vremenima produživši si šansu za promociju domaćih autora.

„Prije tri godine pokrenula sam sajam MADE BY: sa željom da na jednom mjestu okupim kreativce koji dizajniraju i ručno izrađuju jedinstvene proizvode te da naglasak bude upravo na osobama koje stoje iza svojih brendova, na njihovom predstavljanju i prilici da ih kupci upoznaju. Budući da i sama ručno izrađujem ruksake i torbe pod imenom Zmajevna, puno sam puta sudjelovala na raznim sajmovima i znam da je taj oblik direktne komunikacije vrlo bitan za obje strane. Kupci mogu isprobati proizvode i saznati sve što ih zanima o njima, a proizvođači s druge strane dobivaju direktan feedback o svom radu. Namjera mi je bila organizirati sajam četiri puta godišnje, ali sam planove morala prilagoditi novonastaloj epidemiološkoj situaciji. Unatoč svemu do sada smo ipak uspjeli održati pet sajmova“ govori mi Ivana o početnoj ideji sajma.

Biljana Zgrablić - Laura's dream
Biljana Zgrablić – Laura’s dream

Odaziv izlagača na sajam bio je velik od samog početka, kako mi govori Ivana, „Njih je u Hrvatskoj i regiji jako veliki broj i rade vrlo široki spektar proizvoda kao što su nakit, odjeća, torbe, keramika, ukrasi za dom, igračke, prirodna kozmetika, modni dodaci, ilustracije, knjige i još puno toga. Željela sam te često unikatne i jedinstvene kreacije približiti kupcima i potaknuti širenje svijesti o vrijednosti kupovanja ručno izrađenih proizvoda.“

Nemanja Stojanović - Bowtie Wooden Style
Nemanja Stojanović – Bowtie Wooden Style

Upravo joj se u toj ideji i organizaciji sajmova pridružila Ida te je potaknuta nemogućnošću održavanja sajmova u toku epidemije, došla na ideju da sajam uživo dobije i svoju virtualnu verziju.

„Tako smo pokrenule MADE BY: kreativni kolektiv, neformalnu organizaciju proizvođača i kupaca ručno izrađenih proizvoda, te uz sajam uživo osnovale i web platformu s virtualnim sajmom. Unutar platforme proizvođači imaju vlastite web shopove u kojima kupci mogu naručiti proizvode uz sve vrste plaćanja i dostavu na kućnu adresu. Platforma proizvođačima pruža mogućnost da prodaju svoje proizvode cijelo vrijeme, između sajmova uživo i u periodima kada ih nismo u mogućnosti održati. Također, daje im veću vidljivost na tržištu kroz zajedničku promociju i mogućnost da se predstavljaju na svim našim društvenim mrežama“.

Boris Pleša Corporation
Boris Pleša Corporation

Idi i Ivani želja je, kao i na sajmu uživo, okupiti što veći broj izlagača i pokazati njihove kvalitetne i jedinstvene proizvode. „Sigurne smo da će naš kolektiv s vremenom rasti i razvijati se u smjeru pozitivne i obostrano korisne tržišne komunikacije te da će vrijednosti izrade i korištenja handmade proizvoda dobiti svoje pravo značenje.“

Do idućeg uživo, svakako posjetite njihov virtualni sajam i podržite domaće kreativce.