Iza novog hrvatskog brenda Earth Wind Desire krije se jedna zanimljiva “zelena” ljubavna priča. On je iz Austrije, ona iz Zagreba gdje su se i upoznali. Oboje su zaljubljeni u prirodu te posvećeni ideji održivosti, a zajedno su pokrenuli zero waste brend earth Wind Desire.

Ideja o stvaranju zajedničkog brenda nastala je na našem prvom spoju, kada smo shvatili da imamo isti umjetnički senzibilitet i ljubav prema prirodi i recikliranju. Budući da sam ja arhitektica, a Daniel se oduvijek iz hobija bavio obradom drveta, prva je zamisao bila usmjerena otvaranju umjetničkog concept shopa i dizajnu interijera. Samo nekoliko mjeseci nakon toga, Daniel se iz Austrije odlučio doseliti u Hrvatsku. Tijekom potrage za nekim mjestom gdje bismo mogli stanovati, pronašli smo drvenu kuću u Samoboru nadomak šume koja je u podrumu imala radionicu i nekoliko osnovnih alata za obradu drveta. Kada smo se uselili, svako slobodno vrijeme počeli smo iskorištavati za odlaske u prirodu gdje bismo tražili otpadne materijale, pretežito drvo koje je stajalo u zemlji ili vodi te se tako konzerviralo. Daniel je tako, u samo mjesec dana izradio našu prvu kolekciju, a ja sam u međuvremenu pokrenula Instagram. Do ideje za ime brenda došli smo slušajući vinile naše prijateljice Lorene, a nakon nekoliko neuspješnih pokušaja dizajniranja logotipa, Daniel je konačnu verziju skicirao u prašini u radionici. Čvrsto vjerujemo kako u životu slučajnosti ne postoje, tako da je u tom trenutku nastao naš brend, govori mi Larisa kako su ona i Daniel došli na ideju pokretanja ovog zero waste umjetničkog kolektiva Earth Wind Desire koji dijelove reciklirane prirode pretvara u umjetnička djela.

Njihovi su originalni radovi kombinacija drva, metala i svega onoga što pronađu koračajući prirodom. Želja im je nečem što je priroda odbacila kao višak, udahnuti novi život, pritom ukazujući na njezinu ljepotu, ali i ugroženost. Svi su radovi 101% unikatni te ručno rađeni u radionici u Samoboru.

Iskrena i dosljedna filozofija k održivosti ono su što ovaj brend čini iznimno zanimljivim i poželjnim.

Naš je proizvod specifičan jer je potpuno prirodan i unikatan te potiče sam povratak prirodi, brigu za planet i pojedinca kojemu će dom i duh biti zahvalan. Posebnu brigu privatno i poslovno posvećujemo borbi protiv plastike, pa je tako i naše pakiranje ručno rađeno od ostataka kartona koje pronalazimo u shopping centrima.

Njihove radove možete pronaći na www.earthwindesire.com, na Etsy shopu, u TakeMeHome suvenirnici u Tomićevoj ulici u Zagrebu te u Muzeju grada Samobora. No, ono što ih najviše veseli je sudjelovanje na pop-up događanjima i umjetničkim sajmovima gdje kupci iz prve ruke mogu osjetiti teksturu i emociju njihovih radova dok oni ističu priliku da uče od kolega kreativaca.

A koji su im planovi za dalje, simpatična Larisa mi je odgovorila; Jako smo ponosni što ćemo ove godine po prvi puta biti dio izlagačkog postava Zagreb Design Weeka pod geslom #newnormal koji će se održati od 1. do 6. rujna u Tehničkom muzeju. Zatim slijedi sudjelovanje na jesenskom izdanju Projekta Ilica: QArt, 12. i 13. rujna. Osim gostovanja, planiramo nastaviti uživati u ovome što radimo te cijeniti svaku priliku koja nam se pruža. Ono što bismo voljeli je i polako se vratiti ideji s prvog spoja – uređenju interijera vlastitim komadima od recikliranih materijala te želimo stvoriti svoju malu samoodrživu šumsku oazu za stanovanje u sklopu koje bi se nalazila radiona, galerija i mali coffee shop.

Foto: Sanja Bistričić, Matej Kniewald & Earth Wind Desire