Rusija bi mogla povući globalni internet i odvojiti se od ostatka svijeta, sudeći prema nekim napisima

Neprovjereni tweet izazvao je veliku polemiku, tvrdeći da će se Rusija ukloniti iz međunarodne online zajednice u petak, 11. ožujka. Objava bjeloruske medijske tvrtke Nexta iznijela je tvrdnju, sugerirajući da će sve tvrtke koje žele zadržati online prisutnost tamo morati prijeći na domaće poslužitelje, odnosno na .ru te ruski server.

“Rusija je započela aktivne pripreme za isključenje s globalnog interneta”, stoji u objavi. “Najkasnije do 11. ožujka svi serveri i domene moraju biti prebačeni u rusku zonu. Osim toga, prikupljaju se detaljni podaci o mrežnoj infrastrukturi lokacija.”

Izjava je vrlo brzo obišla društvene mreže, a drugi profil tvrdi da je Rusija u pripremi za cyber napade na SAD. U objavi se nalazio i navodni dokument ruske vlade koji je naveo sugestiju da se Rusija sprema isključiti se s globalnog interneta. Je li vjerojatno da će se sve to dogoditi? Kao i uvijek u posljednje vrijeme, ne zna se u što da se vjeruje.

Čini se da je izvješće iz Rusije u suprotnosti s tom tvrdnjom, u kojem se kaže da je Ministarstvo digitalnog razvoja odbilo taj vladin potez. U prijevodu, iako je Putin mogao pozvati da blokira Rusiju s interneta, to se neće dogoditi. Možda.

Jedina ‘naredba’ je sada ograničena na vladine web-stranice kako bi se internetska infrastruktura zemlje pripremila na bilo kakav vanjski prekid veze i kibernetičku prijetnju.

Bez obzira na to je li tvrdnja od 11. ožujka istinita ili ne, u tehnološkim krugovima dobro je poznato da Rusija već nekoliko godina radi na vlastitom internom internetu. Godine 2019. rusko Ministarstvo komunikacija objavilo je da je uspješno testiralo alternativu internetu u cijeloj zemlji, a razlozi koje su tada naveli bila je dodatna zaštita u slučaju izvanredne situacije.

No ako se to ipak dogodi, riječ je zaista o jednom zastrašujućem autoritarnom potezu. Kako smatra profesor Alan Woodward, informatičar sa Sveučilišta Surrey za BBC News: “Ljudi neće imati pristup tome što se događa kako u njihovoj zemlji, tako i u drugim zemljama. Bit će kontrolirani unutar vlastitoga balona.”

Ipak, ne smijemo zaboraviti kako se cijelo rusko gospodarstvo temelji na globalnom internetu te ako se isključi iz njega, može se očekivati veliki kolaps ruskog gospodarstva, koji je zbog brojnih sankcija već dobrano narušen.

Putinova glavna briga u vezi s internetom trenutačno je blokiranje Rusa da vide prave vijesti koje stižu iz Ukrajine i da progura svoj službeni narativ o ruskoj “specijalnoj operaciji” u zemlji. Za to su se već pripremili blokiranjem društvenih mreža u Rusiji, a ne odgovaraju im niti razni napadi hakera koji su u jednom trenutku čak zauzeli TV mreže.

Čini se da čekamo petak, a u međuvremenu se nadamo pozitivnim vijestima o kraju rata, ili ako smo preoptimistični, što bržim mirovnim pregovorima i prekidu vatre na području Ukrajine.

Ako se želite dodatno informirati i educirati o situaciji u Ukrajini, ovdje su adrese stranica te profila koje vam u tome mogu pomoći. Ako želite donirati ili se informirati o nekom drugom obliku solidarnosti, potražite detalje ovdje.

 

Foto: Samuel Corum / Stringer/ Getty Images News via Getty Images