Vjerujem da, uz sve drugo što nam dolazi, nema dražih vjesnika proljeća od šparoga!

Osim što s njima možemo spremati razna jela, one se jednostavno mogu i samo skuhati, začiniti s maslinovim uljem i malo soli te biti najukusnija salata. Neopisivo su zdrave i bogate vitaminima, a u kulinarstvu je smatraju pravom delicijom! Odlučila sam s vama podijeliti jedan od dražih recepata s njima, a to je rižoto.

Rizoto-sa-sparogama

 

Sočan, ukusan i pomalo specifičan zbog njihovog okusa stvoren je za proljetni ručak! Kod izrade rižota uvijek savjetujem dobar temeljac, zbog kojega će vam svako takvo jelo biti daleko ukusnije kad je riječ o povrću.

 

Rizoto-sa-sparogama

 

Sastojci za rižoto :

  • Pileći file od prsiju sa kostima ( kosti ćete koristiti za temeljac)
  • 150 g šparoga
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1 mrkva
  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • 40 g maslaca
  • Šalica riže
  • Vegete po želji

Sastojci za temeljac:

  • Kosti od pilećeg filea
  • Komadić korijena celera ( može i njegov list)
  • Komadić korijena pastrnjaka ( ako imate)
  • 1 krumpir
  • 1 mrkva
  • 1 rajčica

Još će vam trebati :

  • Parmezan, ako volite.

Izrada:

Navedene sastojke za temeljac stavite kuhati. Ulijte vode toliko da pokrije sve povrće i kosti od piletine. U wok tavu ulijte malo maslinova ulja. Luk isjeckajte na sitno i dodajte ga ulju te pržite dok ne poprimi boju. Možete uvijek malo dodati tekućine iz temeljca kako vam ne bi izgorilo. Češnjak nasjeckajte na sitno, a mrkvu naribajte na ribež. Dodajte ga luku i sve skupa pirjajte jedno vrijeme. Šparoge očistite na način da donji tvrdi, drveni dio – bacate. Kada ih presavinete, one same pucaju na najmekšem dijelu koji je upotrebljiv. Taj meki dio, zajedno sa glavama dodajte u tavu, i nekoliko minuta pirjajte sa ostalim sastojcima. Piletinu izrežite na manje kocke, te ju dodajte šparogama. Začinite sve sa prstohvatom soli i papra, te dodajte vegetu ako volite. Zalijte sve sa temeljcem od povrća i neka se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta. Dodajte vino, te kuhajte sve dok ne ispari tekućina.

Kada su piletina i šparoge omekšale, dodajte rižu. Na jednu šalicu riže trebate uliti 2 – 3 šalice temeljca ili vode. Miješajući kuhajte dok riža ne bude gotova. Na samom kraju, umiješajte maslac koji će dati kremoznost vašem rižotu!

Ako volite, posujte svoj rižoto sa parmezanom!

U slast!

Rizoto-sa-sparogama

 

Rizoto-sa-sparogama

 

Ostale Ninine recepte potražite na blogu Moja dalmatinska kuhinja.