Nakon Osijeka, Rijeka je dobila svoj klimatski mural!

U Rijeci je ovoga vikenda na zidu O.Š. Vežica oslikan mural ekološke tematike i motiva, a koji je autorsko djelo riječkog umjetnika Vladimira Tomića – Moska. Slikanje murala bila je akcija organizirana u okviru Europskog klimatskog pakta, inicijative Europske komisije kojom se građane želi potaknuti da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena. Za vrijeme oslikavanja zida učenici su pod vodstvom okolišnih stručnjaka raspravljali o problemu globalnog zatopljenja i mogućim rješenjima. Cilj je tih aktivnosti ovu globalno sve važniju temu približiti djeci i mladima, ali o njoj osvijestiti i širu javnost, a Rijeka je nakon Osijeka drugi od četiri grada u kojima se oslikavaju klimatski murali i održavaju radionice.

Mural kao moćan medij za prenošenje poruke

Ekstremne prirodne nepogode diljem svijeta kao što su toplinski valovi, šumski požari, suše, razorne oluje ili poplave kakva se nedavno dogodila u Rijeci upravo su razlog zbog kojeg se održavaju i potiču ovakve aktivnosti. Djecu treba učiti odmalena, a odrasle osvijestiti o klimatskim promjenama i što sami možemo učiniti kako bi pozitivno djelovali u borbi protiv njih.

Murali su moćan medij za prenošenje važnih poruka, svi ga vide krećući se javnim prostorom, a ovaj riječki svakodnevno će upozoravati prolaznike na budućnost kakva bi nas mogla zadesiti ako na vrijeme ne odgovorimo na izazov klimatskih promjena. Riječ je o autorskom djelu riječkog umjetnika Vladimira Tomića – Moska iz kolektiva Graffiti na gradele, koji okuplja neke od najboljih hrvatskih street art umjetnika.

Osim klimatske, za učenike je organizirana i graffiti radionica pod vodstvom kolektiva Graffiti na gradele u sklopu koje su se učenici i sami okušali u izradi zajedničkog grafita odaslavši znakovitu poruku da Zemlju moramo zaštititi jer je “naš planet – naša budućnost”. Ova serija murala te klimatska i graffiti radionica u Rijeci koje su se prethodno već održale u Osijeku, kroz nekoliko će se tjedana nastaviti u još dva grada; Sisku i Zagrebu.