Svaki pravi kolekcionar umjetnosti poznaje vrijednost rijetkih primjeraka i spreman je za nju izdvojiti pozamašne svote. No, vijest koliko bi Michelangelov crtež manjeg formata mogao postići na tržištu, impresionirala je svijet.

Naime, ovaj rijedak uradak slavnog renesansnog umjetnika otkriven je tek 2019., a idućeg mjeseca bit će ponuđen na dražbi britanske kuće Christie’s. Procijenili su da bi mogao postići cijenu od čak 33 milijuna eura. Crtež, jedno od rijetkih djela renesansnog talijanskog umjetnika u privatnim je rukama, a prodan je 1907. u Parizu i naplaćen kao djelo Michelangelove škole. Bio je uglavnom zaboravljen sve do 2019., kada ga je stručnjak kuće Christie’s prepoznao kao Michelangelovog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christie’s Paris (@christiesparis)

Smatra se da je crtež jedno od ranih umjetnikovih djela, s kraja 15. stoljeća. Prikazuje drhtećeg čovjeka, kakvog je naslikao Masaccio na fresci “Krštenje neofita”. Dvije druge osobe stoje blizu njega na crtežu.”Mislim da je ovaj crtež jedno od najuzbudljivijih otkrića na području crteža starih majstora u dugo vremena”, rekao je Stijn Alsteens, međunarodni voditelj odjela za crteže starih majstora kuće Christies’s.

Foto: Getty Images