Ovih dana su počeli su radovi na gradnji dugoočekivanog Autobusnog terminala Žabica u Rijeci, o čemu su na novinskoj konferenciji o temi gradnje kompleksa govorili gradonačelnik Marko Filipović, u ime investitora Ibrica Zulfikarpašić, direktor Rijeka plusa Željko Smojver te pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Rijeke Ljiljana Buljan.

Autobusni terminal Žabica u Rijeci

Projekt novog autobusnog terminala i garažne kuće s preko 800 parkirnih mjesta u Rijeci je jedan od prvih koraka “osvajanja” područja riječke luke, koja se polako počela otvarati gradu.
Nalazi se u dijelu riječke luke koja je oduvijek bila zatvorena za javnost, između željezničkog kolodvora, robnog terminala i putničke luke. Jedan od važnih određujućih faktora oblikovanja je različitost u mjerilu između lučkih skladišta s jedne i gradskih blokova s druge strane.

Žabica

Žabica

Nova zgrada terminala dužinom od 225 metara reminiscira masivnost skladišta, dok su urbani blokovi odredili visinski gabarit i podjelu kuće u zone – blokove s atrijima.
Područje novog terminala okruženo je svim vrstama prometa – željezničkim, teretnim, lučkim, cestovnim i pješačkim pa je nova infrastruktura zgrade postala urbana strategija, puno više od same arhitekture. Unutar zgrade smješteni su autobusni terminal s 14 perona, 6 autobusnih parkirališta, javna garaža za preko 800 vozila, trgovački centar s pratećim ugostiteljskim i komercijalnim sadržajima u prizemlju, te poslovni i javni sadržaji na višim etažama.

Žabica

Pješački pristupi osigurani su iz Krešimirove ulice, novooblikovanog trga Žabica i produžene ulice Riva, a svi se objedinjuju na najnižem nivou zgrade, od kuda kreću na više etaže. Projektiranjem je stvoren kvalitetan i dostupan “pješački otok” autobusnog kolodvora s kojeg je omogućen pristup peronima, bez preklapanja pješačkog i kolnog prometa.

Žabica

Žabica

Konstrukcija i fasada su čelične i svojevrsna su posveta lučkim kranovima i konstrukcijama, a ujedno omogućavaju veće raspone i kvalitetnije oblikovanje prostora.

Žabica

Žabica

Žabica

Žabica

Žabica

Fantastične inicijative: Rijeka je uredila nekoliko gradskih parkova

Fotografije/vizualizacije: 3LHD