Program Europska prijestolnica kulture 2020. još uvijek pomiče granice kulturnog i umjetničkog djelovanja u Rijeci. Stoga, ako ste tamo ili prolazite onuda pogledajte što se sve lijepog dogodilo u zajedničkom životnom prostoru njezinih stanovnika.

U sklopu programa Zeleni val, koji je sastavni dio projekta EPK, diljem Rijeke nastale su ili još uvijek nastaju male oaze kojima su građani odlučili udahnuti novi život. Povezivanje, zajedništvo i stvaranje čišćeg, zelenijeg i ljepšeg grada bile su njihove osnovne niti vodilje, čime su postali aktivni sudionici projekta Europske prijestolnice kulture. Surferi na Zelenom valu nisu se pitali tko će Rijeku učiniti boljim mjestom za život, oni su zasukali rukave i odabrali biti predvodnici aktivnog građanskog duha koji djeluje i ukazuje smjer razvoja ljepše Rijeke.

U razdoblju iza nas Kantrida je tako dobila novi Park lovora, na parkiralištu Delta u centru grada nastao je šarmantni Pop-up park, dok je na Belvederu raznobojnim oslikavanjem oživjelo betonsko igralište smješteno između Ukmarovih stuba i Ulice Franca Prešerna. Programe, koji su na javni poziv prijavljeni sudioničkom programu Zeleni val, odabralo je Vijeće građana – skupina formirana za procjenu kvalitete ponuđenih prijedloga, a financiraju se sredstvima projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Uređen je Primorski park

Inicijativa Urbani separe uredila je Primorski park. Kako su napisali na svom Facebook profilu: “Tamo sada možete popiti coffee to go, pojesti marendu, meditirati i (zimi doslovno) chillati. Naravno, možete i sjesti, isključiti se i scrollati, ali to vam ne savjetujemo. Postavili smo outdoor fitness spravu, ako se želite zagrijati i pripremiti za proljeće, zidiće dječje zone obložili daskama pa se sad tamo može udobnije sjediti, postavili smo i garnituru “Adriatica” – kreaciju ekipe iz Radione, malo uredili i posadili grmove i cvijeće koji sramežljivo čekaju proljeće. Naša draga suradnica Ines Pekmezmed, oslikala je pločice s nazivima bilja koje raste u našem džepnom Primorskom parkiću. Jeste li znali da su oni veliki “borovi” zapravo Himalajski cedrovi i Arizonski čempresi? Svjetski, a primorski. Od postavljanja pločica na mjesto nas dijeli još pokoji telefonski poziv s gradskim službama, nekoliko mailova i usklađivanja. Na proljeće smo spremni za premijeru.

Park lovora na Kantridi

Između Dječje bolnice Kantrida i Doma umirovljenika, a zahvaljujući Planinarskom društvu Kamenjak i brojnim pojedincima, uređen je zapušteni šumski javni prostor čime je taj dio grada dobio novi Park lovora. Uklanjanjem viška vegetacije, uređenjem pješačkih staza, livada i mikrolokacija te čišćenjem terena od krupnog i sitnog otpada kao i uklanjanjem auto-olupina, uređena je tako donedavno zapuštena javna zelena površina. U postizanju cilja angažirao se velik broj članova PD-a Kamenjak, koji je provoditelj projekta, kao i mnogi volonteri: građani Kantride i ostalih dijelova grada, profesori i učenici Škole za primijenjenu umjetnost te djeca i zaposlenici Dječjeg vrtića More. Projekt u kojem sada svi mogu uživati ostvaren je uz pomoć nadležnih gradskih tijela, Mjesnog odbora Kantrida te KD-a Čistoća d.o.o., koje je doniralo rad mehanizacije te svoju stručnost i nadzor provedbe projekta.
Osim temeljite zelene akcije, važno je naglasiti, pri provođenju projekta ostvarila su se i nova poznanstva te suradnje za koje se PD Kamenjak nada da će biti nastavljene ove godine u partnerstvu s riječkom Školom za primijenjenu umjetnost, u obliku kreativnih eko instalacija u novom Parku lovora.

Pop-up park na Delti

Stvaranjem tzv. Pop-up parka, koji se realizirao na južnom dijelu parkirališta Delta, u vrevi centra grada tj. neposrednoj blizini Mrtvog kanala, Jelačićevog trga i HNK Ivana pl. Zajca, ova dosad neaktivna površina postala je mjesto zadržavanja i okupljanja za različite dobne skupine i posjetitelje Rijeke. Za aktivaciju prostora osmišljeni su različiti elementi koji su atraktivni, jeftini i jednostavni za izvedbu, a mogu se realizirati u kratkom vremenu. Tako su dosad postavljeni drveni okviri u kojima će se moći ležati, a u zeleni je paviljon ugrađena kućica za knjige. Uz betonski zid izrađena je tzv. aromatična zona s mediteranskim trajnicama poput lavande, ružmarina, kadulje, teukriuma i sl., čime ova mala površina nudi više različitih namjena: od neformalnog igrališta, zone za čitanje, relaksirajućeg boravišta, do uživanja u mirisnom, mediteranskom i aromatičnom vrtu. Pred provoditeljima projekta, inicijativom građanki na čelu s voditeljicama Dariom Vozila, Sarom Stojaković i Tenom Vičević Dunaj još je postavljanje klupica i mreža za ležanje u drvenim okvirima.

Oživimo igrališta

Projekt “Oživimo igrališta” je projekt revitalizacije igrališta između Ukmarovih stuba i Ulice Franca Prešerna na Belvederu, s ciljem poticanja igre, sporta i boravka na otvorenom. Projektom se betonsko sivo igralište pretvara u novo, šareno i uređeno mjesto okupljanja djece i mladih, ali i starijih članova susjedstva, koje ih poziva natrag na otvoreno, natrag u igru. Nositeljima inicijative Sekciji mladih – DAR (Društva arhitekata Rijeka) u projektu je ključno pobuditi želju građana za boljim i ljepšim mjestom u kojem žive, te stvoriti atraktivnu i urednu javnu površinu. Dodatne aktivnosti, kao što su radionice i razgovori s djecom i građanima iz susjedstva te otvorenje igrališta sportskim turnirom, morale su nažalost biti odgođene zbog pandemije COVIDA-19, ali ostaju kao plan za neka bolja vremena.

https://grazia.hr/?p=201715&preview=1&_ppp=82a714df37

Foto: Facebook, rijeka2020.eu