Posjetiti restoran Lazaret nije samo odlična prilika za uživati u gastronomskim delicijama sljubljenim s vrhunskim vinima, već i prilika za upoznati najmanji naseljeni otok na Jadranu – otok Ošljak.

Mnogima nepoznat, mali otočić nadomak Zadru krije bogatu povijest koja seže u 6. stoljeće od kada datira impresivna, lijepo očuvana crkva sv. Marije. Ime Lazaret dobio je u 17. stoljeću kada je služio kao karantena za zadarsko područje, a to je ime i danas zadržano.  Ime kojim svoj otok naziva lokalno stanovništvo poslužilo je kao inspiracija za ime savršenog mjesta za uživanje i punjenje baterija, restorana Lazaret.

Priča o nastanku ovog restorana također je inspirativna. Naime iza cijelog projekta stoje četiri prijatelja, odlučna u namjeri da ovo mjesto pretvore u hedonističku oazu koja će ugađati svim osjetilima i razmaziti sve one koji ga posjete. Mislili su pritom i na sumještane, kao i na goste Ošljaka, otoka za koji kažu da ga nakon samo jedne posjete nikada ne zaboravljate.

Okužena borovom šumom koja svojim hladom štiti od ljetnih vrućina,  čempresima, hrastom crnikom, maslinama i mediteranskom makijom, sama lokacija restorana pravi je rajski kutak, a projekt je osmišljen i dizajniran s ciljem jednostavnog i iskonskog života otočana sa svojim gostima.

Arhitektura koja se prelijeva iz rustikalne u suvremenu savršeno je uklopljena u postojeći krajolik, a nadahnuta Mediteranom što se očituje i izboru materijala, ali i boja. Zanimljivo je napomenuti da iza cijele ideje o uređenju stoje upravo vlasnici Lazareta, Hrvoje Peša, Mladen Matak, Kristijan Rimanić i Frano Sladović, a dizajnom su htjeli postići ideal ekološki osviještenog luksuza, koji prihvaća tradiciju Mediterana i prekrasnu prirodu koja ga okružuje. Upute za uređenje kuhinje dala je osoba koja će u njoj najviše i boraviti, chef Vladimir Baždarić.

Elegantnim interijerom dominira šank, obložen pločicama u mediteranskom stilu koje se nastavljaju duž cijelog prostora, a udoban namještaj kao da poziva na dugotrajno i opušteno uživanje u gastronomskim specijalitetima i vrhunskoj kapljici. Zemljane boje, osvježene prozračnom bjelinom, tipične su za mediteranski stil u uređenju interijera, a izbor rasvjetnih tijela na mornarskoj užadi nimalo ne čudi, obzirom da su od četiri partnera i vlasnika Lazareta trojica kapetani duge plovidbe.

Ipak, fokus je na terasi koja je gotovo pa sinonim za uživanje. Uronjena u mediteransko zelenilo, terasa restorana Lazaret svojom jednostavnošću ne skreće pažnju ni s dojmljive gastro ponude, ni s umirujuće prirode koja je okružuje, a ni s pogleda na more koji oduzima dah pogotovo u suton.

Lijepa priča o prijateljstvu i istinskim vrijednostima utjelovljena je na ovom magičnom mjestu. Udaljen samo kratku vožnju brodom od urbane sredine, restoran Lazaret na otoku Ošljaku predstavlja  upravo ono što nam je danas svima prijeko potrebno, uživanje u malim stvarima, ukusnoj hrani, dobrom vinu i ugodnom društvu. Kad ste već blizu Zadra, svakako posjetite izložbu najpoznatijeg street art umejtnika na svijetu.

Foto: John Pavlish, Lovre Peraić