Razvrstavanje otpada na početku zna biti izazov, pa će vam ove korisne i lijepe ilustracije pomoći odgovoriti na pitanja

Gdje ide čačkalica? U koji spremnik staviti bocu šampona? Što je s korom mandarine? Sve su to pitanja kojima će se Zagrepčanke i Zagrepčani ovih dana baviti. Za one koji su odlučili koristiti medijski detox – od 1. listopada je u našem glavnom gradu započela nova usluga sakupljanja otpada, a najviše je pažnje privukla “ZG vrećica”, plava i razgradiva, koje su dostupne u 10, 20 i 40 litara, i to na ovim mjestima.

Iako na stranici Čistoće stoji popis kako pravilno razdvajati otpad, u trenutku kada nešto treba baciti, sigurno bi vam nekad bilo lakše imati vizualni prikaz koji će vam brzo odgovoriti na to pitanje.

Nama omiljen Instagram profil Ja Bolji Građanin, koji vodi Martina Matijević već skoro dvije godine, često odgovara na razne nedoumice kad je riječ o recikliranju svakodnevnih proizvoda, poput ljuski jajeta, coffee-to-go čaša i sličnih proizvoda, a nedavno je u suradnji s ilustratoricom Anamarijom Šerbetar objavila ilustracije koje će nam uvelike pomoći brzinski odlučiti u koji spremnik nešto treba odložiti. Za svaku vrstu otpada postoji zasebna ilustracija, a lako će vam ih biti i razlikovati – plava je za plavi spremnik, žuta za žuti, smeđa za – smeđi. Mi smo odlučili ove korisne vizualne savjete isprintati i staviti na hladnjak, a isto možete napraviti i vi!

 

Ilustracija: Anamarija Šerbetar