Najveći fokus ove sezone stavljen je na osvježen ljetni meni, koji potpisuje mladi i talentirani chef Matija Pavlic

Postoje ona mjesta koja su toliko kultna, da su postala svojevrstan sinonim za određenu destinaciju u kojoj se nalaze. Za Crikvenicu, nezaobilazno vikend i ljetno odredište brojnih Zagrepčana, to je Restaurant & lounge bar Sabbia. Smješten je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Crikvenici, prema kojoj je i dobio ime – riječ sabbia na talijanskom znači pijesak.  Stoga posebnost ovog restorana leži upravo u njegovoj poziciji,  gotovo utopljenoj u pješčanoj plaži, tik uz more.

Sabbia je otvorena 2006. godine, a već godinu nakon našla se na prestižnoj listi 100 najboljih restorana u Hrvatskoj. Sastoji se nekoliko različitih dijelova, koji zajedno čine harmoničnu cjelinu za potpuni užitak i opuštanje. Na gornjem katu smješten je restoran s pripadajućom terasom i prelijepim pogledom, s posebno izdvojenim fine dining dijelom pod nazivom Sabbia Nero. Ovdje svakodnevne kulinarske čarolije stvara glavni chef Matija Pavlic, čija jela karakterizira tzv. nordijski stil. Ovaj mladi i talentirani kuhar može se pohvaliti zaista zavidnim iskustvom. Radio je u nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama, poput londonskih Ledbury, City Social i Social n5.

Matija Pavlic
Matija Pavlic

Nakon povratka iz Engleske, radio je u cijenjenom dubrovačkom 360, nakon čega je postao glavni chef u popularnom zagrebačkom restoranu Barbieri’s. Na Matijin trenutni rukopis kao chef-a velik utjecaj ima upravo skandinavski stil kuhanja, čije su karakteristike funkcionalnost, čiste linije, besprijekorna izrada i nenametljiva elegancija te naravno, iznimna kvaliteta i sezonalnost namirnica. „Inspiracija mi je svježina i prvoklasna namirnica Kvarnera. Pošto sam kuhao većinom samo u kontinentalnoj kuhinji, ovo je za mene novi izazov i priča. Želio sam napraviti meni koji je zastupljen kvarnerskim namirnicama, koje su tehnički i vizualno pripremljene na urbani i moderan način.“ – izjavio je chef Pavlic.

Svježa jadranska tuna
Svježa jadranska tuna
Svježi jadranski škampi
Svježi jadranski škampi

Matija vješto i s lakoćom spaja naizgled nespojive namirnice, kreirajući pritom ambiciozna i uzbudljiva jela. Svježi kvarnerski škampi, perjanica kvarnerske gastronomije, na Matijinom tanjuru sljubili su se s bosiljkom, rajčicom, origanom, trešnjom, sourdough tostom i prahom od glavom škampi, dok svježa jadranska tuna nosi okus mora s daškom Azije, što su savršeno naglasili krastavci, ljutika, chilli, rotkvica, limeta, korijander i menta.

Beefsteak
Beefsteak
Beeftartar
Beeftartar
Janjetina
Janjetina

Ljubitelje tatarskog bifteka nesumnjivo će oduševiti pomalo neobičan spoj beef tartara, hrskavog čipsa od čičoke, dimljene koštane srži, vlasca, ljutike, ulja od divljeg samoniklog bilja i sourdough tosta. Nježna janjeća rebarca idealno će nadopuniti prilog od mrkve, ružmarina, lista kapara i lovora, pinjoli i crne masline, dok biftek s Matijinim potpisom dolazi s aromatičnim svježim tartufima, kraljevskim bukovačama, celerom, prahom od vrganja i mesnim jusom. U svim ovim specijalitetima gosti mogu uživati na terasi na gornjem katu, iznad plaže, uz času dobro ohlađenog vina, i pogled na zalazak sunca, koji je ovdje uistinu spektakularan.

Vinska karta sastoji se od nekoliko desetaka etiketa, isključivo iz Hrvatske. Za wine pairing zadužen je Nikola Migac, vrsni sommelier s bogatim iskustvom u vrhunskim austrijskim i hrvatskim restoranima. Za vrele ljetne dane i večeri savršeno osvježenje predstavljaju kokteli, koji su u Sabbiji dovedeni na stepenicu više, a izdvajaju se Mr. Smith (tequila blanco/teranino/granny smith jabuka/grejp), Bugs Bunny (Scapegrace gin/sok mrkve/sok naranče/Khalua/karamela/prah od rajčice i mrkve), Cherry Lou (Oaked rum/khalua/kompot od višnje), Herbal Infusion (Gin mare/pelinkovac Antique/lavanda/kamilica/limun/pjena od kamilice) i Sweet Lady (Vodka/sok naranče/sok ananasa/sok granny smith jabuke/lubenica/mango/limeta/menta).

U prizemlju se nalaze Sabbia Dolce, slatki dio restorana s odličnim sladoledom, desertima, vaflima, svježim voćnim sokovim i smoothie-jima i Sabbia Street food & pizza, gdje se može nešto fino i slasno nakratko prigristi nakon kupanja. Tu je još Sabbia Cocktail & lounge, idealan za izležavanje uz dobar koktel i lounge muziku, dok je Sabbia Night popularno okupljalište mladih, namijenjen za noćne izlaske, s raznim gostovanjima poznatih DJ-eva. Ljeto je ovog tjedna i službeno započelo, donijevši sa sobom onu posebnu feel good vibru i bezbrižan duh. A upravo to, uz vrhunsku gastronomsku ponudu i osvježen ljetni meni, očekuje vas u Restaurant & lounge baru Sabbia.

Fotografije: Ana Bilogrević