Nadomak Maribora, u mjestu Poljčane, smjestio se Alpaka ranč Slovenija. Na ranču se nalaze preslatke alpake koje su vrlo prijateljski nastrojene, a osim njih, možete vidjeti i mini koze. Odlasci na ovakve vrste rančeva pravi su odmor za dušu jer ima li išta bolje od uživanja sa životinjama i pogledu na divan krajolik?

Kako biste došli na ranč, potrebno je rezervirati termin. Sam obilazak traje oko sat i pol, a uključuje druženje s alpakama, izradu sapuna od vune i ukusan snack za sretan put kući. Sve dodatne potrebne informacije možete saznati putem službene stranice, a ako nemate nikakvih posebnih planova u narednim tjednima – predlažemo da što prije rezervirate svoj termin i krenete put Slovenije.

“Naša priča s alpakama započela je 2018. kada smo kupili prvih pet ženki. Već tijekom prvog ljeta imali smo razloga za radost, jer smo dočekali prvo mladunče i ubrzo smo odlučili kupiti još dva mužjaka. S obzirom na to da su alpake u Sloveniji još uvijek prilično rijetke, privukle su veliku pažnju, što nas je motiviralo da ih predstavimo i široj javnosti. Tako se rodila ideja o turističkoj ponudi na našem imanju, gdje posjetitelji mogu izbliza upoznati ova predivna stvorenja. Danas, naša se djelatnost proširila na uzgoj alpaka i razvoj turizma na farmi“, govore vlasnici ranča.

Alpake potječu iz Andskih planina Južne Amerike, odnosno Perua, Bolivije i Čilea. Karakteristične su po svojim dugim, elegantnim vratovima i izražajnim očima koje im daju gotovo hipnotički izgled. Također, njihova vuna je mekša i finija od ovčje vune, a istovremeno otpornija na vlagu. Uzgajivači alpaka cijene ih ne samo zbog vune, već i zbog njihove sposobnosti prilagodbe i skromnih zahtjeva u pogledu hrane. Alpake su sklone paši, hrane se travom i biljkama, a njihov karakter je blag i društven.

Foto: Instagram, Alpaka ranč Slovenija