Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila tržište rada, a prije svega način na koji pristupamo poslu. Nakon što smo kolektivno urede preselili kod kuće, barem oni čiji posao to dopušta, mnogi se nisu poželjeli vratiti uobičajenim poslovnim rutinama. Rad od kuće pokazao je da određene profesije bez ikakvog problema mogu funkcionirati tako te samim time imati bolje “posloženu” svakodnevicu. To znači više vremena za sebe ili obitelj, ali isto tako, i više vremena za odmor ili pak prekomjerni rad.

“Quiet vacationing” svojevrsni je odgovor na hustle kulturu koja je godinama prezentirana kao nešto poželjno. Dapače, svi oni koji su svoj posao držali u okvirima radnog vremena, nerijetko su bili okarakterizirani kao lijeni ili neambiciozni. Međutim, novi načini rada fokusirali su balans između poslovnog i privatnog te pokazali da postoje važnije stvari od provođena cijelog dana na poslu. Istraživanja su pokazala da generacija Z i milenijci najviše pribjegavaju “quiet vacationing” trendu te u najvećem broju uzimaju godišnji odmor ili slobodne dane bez da su to ikome rekli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carissa Smart (@designbyaikonik)

Sigurno se pitate na koji način to funkcionira? Naime, mailovi se unaprijed zakazuju, miš se pomiče tek toliko da bi pokazao prisutnost na određenim platformama, a zadaci se odrade brzinom svjetlosti kako bi ostatak dana bio slobodan. Neki će reći da je ovo “zabušavanje”, no mi mislimo drukčije. Ako je netko u stanju svoj posao dobro odraditi u manje sati, ne vidimo razlog zašto ostatak dana ne bi proveo radeći nešto drugo. Zbilja se nadamo da je način razmišljanja u kojem se produktivnost mjeri u satima provednim sjedeći za stolcem – iza nas te da je fokus na ono učinjeno. “Quiet vacationing” vrlo vjerojatno smeta onima čiji ga posao ne dopušta ili pak onima koji ne stignu zadatke odraditi brže te organizirati vrijeme kako bi u danu imali vremena za odlazak na manikuru ili ispijanje koktela na plaži. Multitasking vlastitog vremena važniji je od multitaskinga na poslu jer u konačnici polučuje sretnije i zadovoljnije radnike koji će bolje obavljati svoj posao.

Odmor i slobodni dani nikad ne bi trebali biti nešto za što se sramimo pitati jer glorifikacija rada izvan radnog vremena i posramljivanje onih koji to ne čine, dovodi do burnouta – ozbiljnog stanja koje ima negativne posljedice na zdravlje. Stoga, možete li prakticirati “quiet vacationing”, a pritom svoj posao obaviti kako treba, moramo priznati da ne vidimo problem.

Foto: Instagram, Pexels