Gotovo pa svaki grad ima svoj turistički bus ili vlak kojim možete obići svaki kutak željene destinacije. No, zašto za promjenu ne bismo razmislili o malo drukčijem razgledavanju, poput onog iz zraka?

Upravo na tome radi tvrtka Zepahlto, koja istražuje načine putovanja s niskim zagađenjem okolišem. No, ne bilo kakvih putovanja, Zepahlto proučava načine razgledavanja našeg planeta i svemira.

Ovu tvrtku pokrenuo je Vincent Farret d’Astiès koji je većinu svoje karijere proveo kao pilot, pa je stvaranjem tvrtke htio spojiti svoje dvije ljubavi – zrakoplovstvo i održivost.

Tako je prethodnih sedam godina tvrtka radila na Céleste, kapsuli pod tlakom koja podiže stratosferski balon. Napokon, od početka 2024. godine, bit će spremna za putnike koji će htjeti iskusiti jednu novu avanturu koja će ih dovesti do zvijezda.

Balonom će moći uzletjeti do visine 25 kilometara, lebdeći visoko iznad čak 98 posto Zemljine atmosfere. Ovo putovanje će trajati šest sati, dostižući vrhunac nakon sat i pol plutanja, što će svim putnicima omogućiti besprijekoran pogled na svijet i Zemlju, ali doslovno.

“Cilj tvrtke je putovati do zvijezda bez zagađivanja, u skladu s prirodom, poput jedrenjaka na nebu. Nastojimo putnicima pružiti priliku da se dive i poštuju zemlju, a da joj ne naštete”, rekao je Vincent.

Vincent je ovim projektom htio stvoriti jedinstveno iskustvo za sve putoholičare željne avanture, a osim samog putovanja, putnici će prije polijetanja imati ručak koji će pripremati kuhari s Michelinovim zvjezdicama.

Lansiranjem novog iskustva, Zephalto dokazuje da bi komercijalno putovanje u svemir moglo biti mnogo bliže i jednostavnije nego što smo mislili i da pritom ne mora negativno utjecati na planet.

Balon će moći ugostiti do šest putnika po letu, pa će ovo putovanje biti ekskluzivno iskustvo koje će osobe željne avanture koštati 120 tisuća eura.

 

Foto: Zephalto