Društveni mediji velika su inspiracija za mnoge putnike, a nedavno provedeno istraživanje dalo nam je ideju za ovu listu skrivenih destinacija koje itekako vrijedi posjetiti.

Naime, Uswitch.com poželio je otkriti koja su to najpopularnija sela u Europi, a za te se podatke poslužio društvenim mrežama te koliko su puta prikazana na Instagramu i Pinterestu. Prema tome, nastala je ova mala lista preporuka najljepših europskih sela kao odličan izbor za proljetna putovanja. I da, mnogima će ova mala mjesta biti potpuno iznenađenje, s time smo računali.

Oia, Grčka

Plavetnilo mora u Grčkoj nekako još više dolazi do izražaja uz tu prekrasnu bijelu arhitekturu s pokojim šarenim detaljem kojima obiluje grčka obala. To ste sigurno vidjeli na brojnim razglednicama, a oni koji su bili u Grčkoj znaju da te razglednice ne lažu. Najljepšom turističkom destinacijom, i najljepšim selom u Europi, već je nekoliko puta proglašeno mjesto Oia na Santoriniju.

europska putovanja

europska putovanja

Slikoviti prizori uskih uličica i šarenih detalja ovdje su zaštitni znak, a zbog dobre atmosfere mnogi umjetnici su ovdje pronašli dom. Zato su gradske ulice postale galerije i ateljei, a pitoreskni prizori u kojima žive, dišu, plešu brojni restorani i kafići mamac su za turiste i opuštena druženja.

Što se ne propušta?
Poznata riblja taverna uz more Ammoudi.

europska putovanja

Göreme, Turska

Ako ste negdje vidjeli fotografiju leta balonom u maglovito jutro, iznad stijenovitog masiva, velika je vjerojatnost da ste gledali u krajolik malenog mjesta u Turskoj pod imenom Göreme. On je proglašen i nacionalnim parkom, a zajedno s povijesnim lokalitetima isklesanima u stijenama Kapadokije, upisan je kao UNESCO-ova svjetska baština još 1985. godine.

europska putovanja

Boravak u ovoj magičnoj turističkoj oazi lanisrat će vas u povijesne priče sve do 4. stoljeća otkada datiriraju ostaci podzemnih naselja isklesanih u stijenama. Naići ćete na crkve, samostane iz bizantskog doba i brojne šarmantne restorane i boutique hotele.

europska putovanja

europska putovanja

Što se ne propušta?
Kavica u hotelu Village Cave hotel.

europska putovanja

Hallstatt, Austrija

U susjednoj Austriji krije se pitoreskno planinsko selo Hallstatt, smješteno uz Hallstattsko jezero zbog čega je pogled kroz prozor također kao iz bajke. UNESCO je i ovdje dao svoju riječ te ga 1997. proglasio mjestom svjetske baštine. Seoce je najpoznatije po rudniku soli i po vrlo zanimljivoj i dugačkoj povijesti, a odmor u nekom od šarmantnih planinskih hotela pruža odlično toplo-hladno iskustvo.

europska putovanja

europska putovanja

Sunčana proljeća u austrijskim planinama također su divan prizor, a postoje i brojne turističke staze za obilazak. Brojni turisti ovdje se upute s idejom aktivnog odmora.

Što se ne propušta?
Šetnja centrom gradića kao iz bajke.

europska putovanja

Albarracín, Španjolska

Divan gradić u pokrajini Teruel dobro je čuvana tajna Španjolske, a za mnoge je i najljepši. Ružičaste srednjovjekovne kućice u Albarracínu prizivaju autentični šarm, a krivudave, uske uličice s visokim drvenim balkonima kao da su dio romana o Don Quijotu i Sancho Panzi.

europska putovanja

europska putovanja

Slikovite utvrde, crkve i kućice na visokom stjenovitom rtu isklesanom petljom Río Guadalaviara podsjećaju na neku bajku, a kako i ne bi kada ovdje povijest datira još od srednjeg vijeka.

Što se ne propušta?
Autentično gastro iskustvo u La Taberni Albarracín na glavnom trgu.

europska putovanja

europska putovanja

 

 

Foto: Getty Images