Siječanj je mjesec u kojem ljudi tradicionalno iskoriste blagdane za odlazak na skijanje ili boravak u planinskim predjelima kako bi uživali u čarima zime. Ukoliko ste slobodno vrijeme odlučili provesti u toplini svog doma, u novoj kolumni vodimo vas na dva virtualna putovanja i to u egzotične krajeve putopisnom fotografskom izložbom, te na proputovanje regijom u sklopu međunarodnog likovnog projekta koji je krenuo iz Grožnjana, na svom putu posjetio i Beograd, a trenutno se može razgledati u Ljubljani

VIJETNAM I KAMBODŽA – putopisna izložba fotografija, Gradska knjižnica Staglišće, Zagreb

Kristina Dilica profesorica je hrvatskog jezika koja jako voli putovati i fotografirati. Svoja iskustva nesebično dijeli s drugima, posebice s djecom kojoj širi horizonte i upoznaje ih s čudnovatim dalekim svjetovima koje će možda jednog dana i sami posjetiti. Kako profesorica Lidija Vešligaj u predgovoru izložbe ističe Kristina Dilica nije običan putnik koji ide utabanim turističkim rutama. Ona je hrabra žena koja voli svijet u svojoj punini, kako prirodu tako i gradove, neotkrivena mjesta i zabačena sela kao i svima poznate hramove. Ona prilazi ljudima i upoznaje ih bez predrasuda, otvorenih očiju i srca, kao da u svima koje sretne pronalazi nove prijatelje. Kristinine fotografije otkrivaju svijet u koji se možda neće svatko odvažiti samo tako otići, ali i svijet koji nam je dalek, gotovo nedostižan.

Svojim fotoaparatom bilježi ljepotu svakodnevice kao i male tajne svijeta u koji nakratko ulazi, baš poput Alise kad otvara vrata svijeta čudesa. Neupitan je Kristinin smisao za bilježenje detalja kroz objektiv bilo da je riječ o karakteru pojedinca ili specifičnostima pojedine zemlje što potvrđuje i činjenica kako je jedna fotografija s recentnog putovanja u Vijetnam i Kambodžu objavljena u časopisu National Geographic. Ovu inspirativnu izložbu putopisnih fotografija možete pogledati do 31. siječnja 2019. godine u Gradskoj knjižnici Staglišće, a tijekom proljeća će Kristina Dilica održati i predavanje o svom putovanju u prostoru Fotokluba Zagreb čija je članica, stoga pratite obavijesti i nemojte propustiti ovu iznimno zanimljivu izložbu i predavanje.

 

Međunarodni likovni projekt “osamljen se kreći kao nosorog” – Grožnjan, Beograd, Ljubljana

Izložba okuplja 15 autora koji su sudjelovali na prvom FECIT-u, međunarodnom skupu umjetnika čiji je idejni osnivač Rok Kvaternik. FECIT je održan u Grožnjanu tijekom ljeta 2018. godine, a radovi nastali na skupu objedinjeni su na izložbi koja je nakon Grožnjana prezentirana u Galeriji ULUS u Beogradu tijekom prosinca 2018. godine, te trenutno gostuje u Ljubljani. Na izložbi su zastupljeni autori: Atanas Botev, Andrej Brumen Čop, Jakša Ćalasan, Vladimir Dunjić, Mitja Ficko, Petra Grozaj, Jana Kunovska, Marko Kusmuk, Saša Marjanović, Hrvoje Marko Peruzović, Nataša Ribič Štefanec, Stipan Tadić,  Milan Tucović, Katartina Zarić i Rok Zelenko.

Na prvi pogled u vizualima izložbe se svakako ističe neobičan naziv izložbe koji autor predgovora Eugen Borkovsky obrazlaže u tekstu kataloga: “Naslov izložbe iniciran je jednim od predstavljenih radova, ali može korespondirati sa svim ostalim kreativnim stavovima i iskazanim poetikama. Također kao da odašilje ideju organizatora ovog likovnog događanja. Naslovna sentenca je zadnji redak svih kitica iz indijske poznate pjesme „Nosorog“. Kroz cijelo to budističko poetsko djelo provlači se ova preporuka koja je karakteristična i za ovaj likovni projekt. Jer, iako su djelovali na istoj likovnoj manifestaciji, autori su se u konačnici predstavili zaista raznorodnim radovima. Kao da su se unaprijed pridržavali preporuke: „…osamljen se kreći kao nosorog“. Ovaj zanimljiv projekt i izložba koja ga prati objedinila je niz autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Eugen Borkovsky objašnjava kako je koncept projekta pobijediti ili preboljeti nelogične podjele ovog značajnog područja. Uz to, možda i djelovati na pomirenju uzavrelih nacionalizama novonastalih teritorijalnih tvorevina koje su podjelom izgubile bilo kakvu moć, važnost i, uz to, i unutrašnju socijalnu stabilnost. Ali, umjetnost kroz cijelu povijest pokušava premostiti granice i idejno pomiriti, a ujedno oživjeti svijest mnogih razlikama određenih strana. Kako umjetnost ruši granice i ujedinjuje ljude slaveći svoje različitosti možete pogledati u galeriji DLUL u Ljubljani do 27. siječnja 2019. godine.