Grupna izložba čak osam hrvatskih umjetnica gostuje tijekom prosinca u Niv art cetnru u New Delhiju u Indiji. Na izložbi su svojim radovima zastupljene umjetnice: Lila Herceg, Iva Šarić, Letricija Linardić, Helena Schultheis Edgeler, Petra Kriletić, Iva Ćurić, Mia Maraković i Marija Lopac. Other side projekt sastoji se od ciklusa izložbi pod nazivom Memories i kontinuirano se nadovezuje numeriranjem. Prva izložba bila je organizirana 2016. godine u New space art foundation galeriji u gradu Hueu, Vijetnam, zatim 2017. godine u Hoang ang galerija u Hanoiu, Vijetnam, a ove godine ciklus se nastavlja u Niv art centru u New Delhiju kao Memories 3. Ovaj izniman projekt osmislila je i pokrenula akademska umjetnica Marija Lopac s idejom povezivanja i predstavljanja vizualnih umjetnosti dalekih zemalja u Hrvatskoj, a potom i Hrvatske u svijetu. Od početka projekta u Hrvatskoj su predstavljeni  vijetnamski umjetnici Le Brothers, Mai Nuygen, Tran Trong Vu i Linh Phuong, dok je preko dvadeset hrvatskih umjetnika predstavljeno u Vijetnamu: Ines Krasić, Josip Zanki, Martina Miholić, Mia Orsag, Ida Blažičko, Petar Bunić, Iva Ćurić, Ivana Ognjanovac, Ana Vivoda, Ana Muščet, Tea Hatadi, Igor Juran, Maja Rožman, Letricija Linardić, Iva Šarić, Lila Herceg, Iva Višošević, Miran Šabić, Ana Sladetić, Ivan Tudek, Mia Maraković, Neva Lukić, Helena Schultheis Edgeler, Ivana Tkalčić i Marija Lopac. Iduća destinacija ovog hvalevrijednog putujućeg umjetničkog projekta je Japan, a u planu su i Koreja i Indonezija.

Prodajna izložba studenata likovnih akademija “Plati i nosi”

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska poštanska banka i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika organizirali su prodajnu izložbu studenata likovnih akademija „Plati i nosi“ koja se održava paralelno uz već poznati ArtOmat – nekonvencionalan umjetnički sajam. Ovo je prva izložba na kojoj će posjetitelji moći vidjeti i kupiti radove studenata likovnih akademija iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Širokog brijega. Na realizaciju ovog projekta Hrvatsku poštansku banku potaknuo je uspjeh tradicionalne izložbe Cash & Carry na već poznatom Jabukovcu na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. „Plati i nosi“ organizira se na inicijativu Hrvatske poštanske banke s ciljem da se svim studentima, bez obzira s koje akademije dolaze, omogući ovakvo iskustvo. Osim poticajnih mogućnosti za studente, izložba „Plati i nosi“ građanima omogućava jedinstveno iskustvo kupnje kvalitetnih suvremenih umjetničkih radova, autora čije vrijeme dolazi, ali i izravnu komunikaciju s mladim umjetnicima. Ovom idejom HPB želi potaknuti svoje klijente, poslovne partnere i sve ostale građane da kupuju djela mladih autora – studenata kako bi suradnjom pokazali da je moguće oživiti tržište umjetnina u Hrvatskoj što je i više nego hvalevrijedna inicijativa obzirom da nam je tržište umjetnina neuređeno, a kupci su i dalje usmjereni na kupovinu djela etabliranih umjetnika starije generacije. Tijekom sedmodnevnog događanja posjetitelji će moći na licu mjesta po principu plati i nosi po prihvatljivim cijenama kupiti studentske radove i biti sigurni da će kući odnijeti vrijednu umjetninu čija će vrijednost u narednim godinama sigurno porasti. Radovi se mogu pogledati i kupiti u periodu od 17. do 23. prosinca 2018. u Galeriji Bačva Doma HDLU.

Jedinstvena prostorna instalacija Saše Stubičara u Gradskom muzeju Karlovac

U Gradskom muzeju Karlovac posjetitelji mogu pogledati fascinantnu izložbu “Emotional landscapes” za koju je autor Saša Stubičar iskoristio čak 15 498 bijelih žičanih vješalica kako bi oblikovao impresivnu prostornu instalaciju kojom je ispunio cijeli izložbeni prostor. Kako kustosica izložbe Antonija Škrtić ističe dizajner Saša Stubičar ispunio je neutralni izložbeni prostor fokusiranom aktivnošću spajanja bijelih žičanih vješalica za odjeću u tetraedre. Povezivanje tetraedara u veliku jedinstvenu, geometrijski nepravilnu strukturu nepredvidljivo je i neponovljivo iskristalizirano u zanimljivu prostornu instalaciju u kojoj linijski istanjene mase vješalica i njihove sjene stvaraju složeni prostorni crtež koji je nalik uvećanom modelu nekog nepoznatog kristala. Saša Stubičar ovom instalacijom odaje počast Leonardu da Vinciju koji je za rukopis fra Luce Paciolija O božanskom omjeru (De divina proportione) izradio šezdeset crteža pravilnih i nepravilnih poliedara prema kojima su za tiskano izdanje ove utjecajne knjige izrađeni drvorezi. Stoga nemojte propustiti ovu posebnu izložbu i doživite prostor i poimanje geometrijskih tijela kroz osobnu interpretaciju autora izložbe sve do 25. siječnja, s mogućnošću produžetka izložbe do Noći muzeja.