Davno je Leonardo da Vinci rekao kako su svi njegovi izumi imali isto izvorište i inspiraciju. Promatrao je kako priroda funkcionira. Gledao je let ptica, gibanje vode, snagu vjetra. Sada se pokazalo da ta inspiracija može doći čak i iz najslađeg izvora – pseće njuškice

Psi su još jednom pokazali da su najbolji čovjekov prijatelj – uređaj koji bi mogao spasiti živote inspiriran je psećom njuškom, to jest psećim najsnažnijim alatom, njihovim njuhom. Naravno, zasluga ide i inženjerki koja je pozorno pratila svijet oko sebe, i na tragu funkcioniranja njihovog njuha, napravila kućni test za otkrivanje raka dojke! Njezino ime je Judit Giró Benet, dolazi iz Španjolske, a uređaj se zove The Blue Box. Koristila je umjetnu inteligenciju koja kopira pseću njušku, to jest njuh, kako bi analizirao uzorke urina i identificirao biomarkere raka dojke. 

Snaga psećeg njuha do razine da može detektirati i rak, spoznana je još 1989. kada je zabilježen slučaj neobičnog interesa koji je pas pokazivao za madež koji je rastao na nozi njegova vlasnika. Madež se pokazao karcinomom. “Tada se dokazalo da rak uzrokuje metaboličke promjene, i mijenja okus i miris tijela.” kaže ova inženjerka. “To saznanje, uz daljnja koja su slijedila, uzeli smo kao dokaz da treba kopirati pseći senzorički sustav u AI softver”.

Benet kaže kako se odlučila posvetiti istraživanju raka dojke nakon što je pred nju došlo istraživanje koje je pokazalo da 41 % žene u Španjolskoj preskače mamogram jer ga smatraju prebolnim. A njezina misija dobila je jednu dodatnu težinu kada je saznala da joj je majka oboljela od raka dojke. Zato je napravila The Blue Box, koji je, prije svega, jednostavan za korištenje. Sve što žene trebaju napraviti jest staviti svoj uzorak urina u uređaj i pričekati da im rezultati dođu na njihov pametni telefon.

“Unošenjem uzorka u Blue Box, on šalje signal u naš cloud, gdje se nalazi algoritam baziran na umjetnoj inteligenciji koji ga testira. Nakon toga stižu rezultati na mobitel.”

U ranim fazama testiranja, Blue Box je imao točnost od čak 95% i time dao šansu ženama za ranu detekciju dijagnoze a samim time i veću šansu liječenja. Naravno, potrebna su još veća istraživanja, a za koje je potrebno više uzoraka. “Što više osoba koristi Blue Box, softver postaje sve inteligetniji.” kaže Benet. “Svaki put kad netko da svoj uzorak, hrane umjetnu inteligenciju s više podataka. Na taj način, pomažete ženi nakon vas dobivanje bolje dijagnoze.