Vjerojatno ste već vidjeli ili čuli za kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, važan pokret koji bi trebao itekako odjeknuti na domaćem terenu.

Brojni ruralni, a često i ne tako ruralni, dijelovi Hrvatske mjesta su strašnih uvjeta u kojima ljudi, koji se nazivaju “vlasnici”, drže svoje pse. Najčešće na otvorenome, bez hrane i vode, ili s vrlo minimalno spomenutog, s ograničenom mogućnošću kretanja i urezanim lancima u vrat, nemoćne životinje provedu cijeli svoj životni vijek. Dok je mnogima od nas nezamislivo da nam netko onemogući kretanje, ovi psi nažalost nisu imali prilike upoznati išta drugo. Zbog ovih činjenica nacionalna kampanja “Za Hrvatsku bez pasa na lancu” koja ima za cilj izmjenu Zakona o zaštiti životinja radi potpune zabrane držanja pasa na lancu, iznimno je važna.

Kampanju za potpunu zabranu držanja pasa na lancu pokrenule su udruge Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede Osijek i druge članice Mreže za zaštitu životinja. Podršku je dala tvrtka Husqvarna koja je svoju kampanju „Treba znati prerezati”, predstavljenu na više od 350 jumbo plakata, upravo posvetila želji da više nijedan pas ne bi trebao živjeti na lancu.

Osnovni je cilj – hitna izmjena Zakona o zaštiti životinja s ciljem stupanja na snagu potpune zabrane držanja pasa na lancu ili drukčije vezanih. “Želimo da konačno prestane zlostavljački odnos prema psima, kojima držanje na lancu stvara golemu psihičku i fizičku patnju, što je sramotno za Hrvatsku.”


Više o kampanji možete saznati ovdje, a potpisati ju možete putem online peticije ovdje.