U posljednje vrijeme jako se puno govori o konoplji, kao građevnom materijalu koji ima iznimno pozitivna svojstva na čovjeka i okoliš.

Jedan od onih koji govori vrlo glasno o tome, u najboljem mogućem smislu, je Mario Franić koji je započeo projekt Bioblok. Nastao je kao kombinacija dizajna, produkt dizajna, kreativnog i odgovornog razmišljanja, arhitekture i organske kemije, a cilj mu je objasniti i osvijestiti ljude o materijalima koji nas okružuju te načinima na koji ih koristimo. U sklopu ovog projekta razvio je i proizvod Hempcrete Hrvatska koji se bavi se industrijskom konopljom u građevinskom sektoru. Ljude pokušava osvijestiti koliko je konoplja fantastičan i ekološki prihvatljiv materijal za gradnju.

Kako je Mario dobro proučio svojstva konoplje, tako je došao na ideju o ležaju za ljubimce koji je moguće napuniti konopljom. Prirodni materijali ovim su putem zamjena punjenju stiroporom koji je jedan od velikih neprijatelja okoliša. Mario je projekt pokrenuo sa prijateljicom i kolegicom s kojom dugo godina surađuje na području dizajna, Kiticom Kekić.

Njihov brend zdravih ležajeva za peseke se zove qe:sa i čini jednu veliku hemp obitelj pri čemu surađuju i sa sestrinskom tvrtkom Bioblok koja nudi biotehnološka rješenja temeljena na zdravim, netoksičnim, biorazgradivim materijalima za primjenu u graditeljstvu i svakodnevnom životu. Glavna svojstva ovog ležaja su da je mekan i udoban, djeluje antibakterijski i antialergijski, biorazgradiv je jer sadrži kompostabilno punjenje, a možete ga oprati i na 40 stupnjeva.

Također, od svake kupnje qe:sa proizvoda, donira se udrugama za zaštitu životinja. O čemu se točno radi i kako do svog primjerka potražite ovdje.