Otvorite oči ovih dana jer možda vam u pogled „uplove“ bebe dupini koji se mogu vidjeti ovih dana kako uživaju u Jadranskom moru.

Naime, kako je objavio na svojim društvenim mrežama Institut Plavi svijet iz Malog Lošinja, prošli tjedan su viđeni prvi novorođeni dupini u ovoj godini, četiri kod Visa i dva kod Lošinja!

„U viškom arhipelagu novorođeni mladunci bili su u skupini od više od 30-ak dupina u blizini rta Stončica. Skupinu su uglavnom činile ženke sa starijim mladuncim,a ali i 4 novorođena mladunca! Kod Oliba smo vidjeli Elsu (koja je do nedavno bila dio programa #usvojidupina) i njenog svega nekoliko dana starog mladunca. Drugi lošinjski novorođeni mladunac je najnoviji potomak ženke Spy, viđen s mamom i drugim dupinima ispred Velog Lošinja. Posljednji put Spy je imala mladunca 2013. godine, a njenog potomka, danas odraslog dupina Frostyja često srećemo ispred Lošinja“ objavili su na svojoj službenoj FB stranici.

Također, javljaju kako se u Jadranskom moru dupini kote tijekom toplih mjeseci, uglavnom od svibnja do rujna, a mladunci s majkom ostaju idućih 3 – 5 godina. Razdoblje razdoblje trudnoće kod dobrih dupina traje 12 mjeseci.

Imate li i vi opažanja dobrih dupina, možete ih podijeliti s Institutom Plavi svijet iz Malog Lošinja i uključiti se u praćenje dobrih dupina u Jadranu. Dojavu možete napraviti putem aplikacije za mobilne uređaje Marine Ranger dostupne za Android i iOS – www.marine-ranger.org.

Foto: Unsplash/ www.plavi-svijet.org