Čini se da je proljeće napokon odlučilo pokazati svoj puni sjaj i sunce, pa stoga, pravo je vrijeme da svaki slobodni trenutak provedemo na svježem zraku, bilo na pikniku, terasi omiljenog kafića ili možda na nekom vikend izletu. 

Ako volite ovu zadnju opciju, onda vam predlažemo Karlovac. Maleni, zeleni grad, udaljen svega pedesetak kilometara od Zagreba koji će vam pružiti sve kako bi izlet prošao super – od sjajnih šetnica, kafića u centru grada, slastičarna ili pizzerija, mogućnosti je puno, a na vama je samo da napravite izbor prema svojim preferencijama. 

Da je Karlovac pun potencijala, pokazuje i novi projekt grada “Proljeće u Karlovcu” koji turistima približava sve segmente grada – od parkova kojih je grad prepun, gastronomskih opcija, koncerata, izložbi i raznih proljetno-turističkih tura. A najbolja stvar oko svega ovoga? Skoro sve je besplatno, osim naravno, ponuda gastronomskih objekata. 

Turističke ture održavaju se u nekoliko termina (29.travanj, 6. svibanj, 20. svibanj) te pripadaju u ovu skupinu besplatnih aktivnosti koje možete iskoristiti. Radi se o pješačkim turama s vodičem kroz grad, a trajanje ture je otprilike 90 minuta, što je sasvim dovoljno da bolje upoznate ovaj šarmantni grad. 

“Aktivno proljeće” je također dio cijelog projekta proljeća u Karlovcu koji žele domaće ljude, ali i turiste podsjetiti na važnost fizičke aktivnosti. Krajem svibnja održava se “Korana safari Kayaking” kojim se vesla od slatkovodnog centra Aquatika do drvenog mosta rijeke. “Kajak tura Karlovac” odvija se na dvije rijeke – Mrežnici i Korani te uključuje tri dijela ture. Prvi dio uključuje veslanje kroz mistične rukavce Mrežnice te prelazak brzaca i prvo stajanje na lokalnom kupalištu Mala Švarča. Tamo se možete čak i okupati u rijeci ili samo malo predahnuti. Drugi dio ture je veslanje do ušća Mrežnice u Koranu i prijelaz preko turanjskog slapa. Treći dio ture obuhvaća mirno veslanje po Korani, prelazak koranskog slapa i iskrcavanje kraj pontonskog mosta. 

Ako pak, preferirate mirniji izlet onda predlažemo da posjetite jednodnevnu likovnu radionicu koja se održava početkom svibnja. Osim radionice, organiziraju se i koncerti, a sjajna je stvar da se sve odvija u centru ili neposrednoj blizini centra grada, pa vam auto nije potreban. Također, centar grada prepun je kafića i restorana, pa ako ogladnite nemate puno šetnje do prvog gastronomoskog predaha. 

A, za sve one koji žele doživjeti cijeli grad na dlanu, tu je Stari grad Dubovac, dvorac u sklopu kojeg postoji restoran koji nudi sjajne burgere, a pogled s brda je malo reći, prekrasan.

Za neke od ponuđenih aktivnosti se trebate prijaviti, a sve informacije o turističkim turama i ponudi Karlovca možete potražiti na službenoj stranici projekta.

Fotografije: Visit Karlovac Instagram, Visit Karlovac Facebook