Donosimo vam nekolicinu važnih događanja ovaj tjedan iz područja politike i društva

Cigarete možda postanu prošlost već sljedećom generacijom

Analitičari Jefferiesa predviđaju da bi kroz 10 do 20 godina na mnogim tržištima moglo nestati konzumenata cigareta. Vlade diljem svijeta i duhanske tvrtke pronalaze razne alternative koje nas odvode u tome smjeru. Sve više zemalja usvaja zdravstvene ciljeve kojima žele anulirati ovu groznu naviku, a duhanske tvrtke pušačima nude nov način zadovoljavanja ove ovisnosti, poput oralnog nikotina ili e-cigareta. A nisu odmogle niti legalizacije konoplje. Stajalište da bi cigarete mogle postati lanjski snijeg zastupa i Citigroup Inc., koja očekuje da će pušenje do 2050. nestati u SAD-u, dijelovina Europe, Australije i velikom dijelu Latinske Amerike ako se nastavi zamjetan padajući trend posljednjih desetljeća.

Irska novinarka koja prati događaje u Kini prisiljena napustiti zemlju

Yvonne Murray, koja za RTÉ News & Current Affairs izvještava iz Kine, prisiljena je napustiti zemlju zbog pojačanog pritiska kineskih vlasti. Murray, udana za dopisnika BBC-a iz Kine Johna Sudwortha, izjavila je da su odluku o odlasku sa svoje troje djece donijeli nakon što su počeli biti pod sve većim nadzorom i zastrašivanjem od strane vlasti. Gospođa Murray već neko vrijeme izvještava o raznim političkim pitanjima u Kini, poput progona kineske muslimanske ujgurske manjine. “Nažalost, posljednjih mjeseci Tajvan je postao utočište sve većeg broja novinara koji su istjerani iz Pekinga. Jednom kad bude spremna, Yvonne će s Tajvana nastaviti izvještavati o Kini”, izjavio je Jon Williams, izvršni direktor RTÉ News & Currents Affairs. Murray bez obzira na sve nastavlja zajedno s partnerom izvještavati o zatvaranju Ujgura u Xinjiangu, no odsad iz susjedne države, Tajvana.

Turska istupila iz Istanbulske konvencije

Nedavna je odluka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se Turska povlači iz Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji iznenadila mnoge. Ovaj međunarodni ugovor sastavljen je još 2011. u Istanbulu, a upravo ju je Erdogan osobno potpisao dok je bio premijer. Sljedeće je godine Turska postala čak prva zemlja koja je ratificirala Konvenciju, a s obzirom na to da Turska evidentira jedan femicid dnevno (primjerice, u ovoj je godini umrlo skoro 80 žena), odluka je tada bila dočekana s optimizmom. Međutim, to nije značilo mnogo jer su je se vlasti nevoljko pridržavale, a sada su i formalno istupili kao supotpisnici. Predsjednikova odluka izazvala je u međuvremenu prosvjede žena u Istanbulu i drugim gradovima. Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe izjavila je kako je ovaj potez veliki korak unatrag u naporima da se zaštite žene i djevojke od nasilja, i to ne samo u Turskoj, već u cijeloj Europi i šire.

Foto: Chris McGrath/Getty Images News via Getty Images