Mnogi ljudi imaju unutarnje monologe koji se sastoje od mračnih misli te samo-osuđivanja. Kod nekih je osoba pojava takvih misli toliko česta da ju smatraju normalnom. No takve su misli samodestruktivne te mogu dovesti do brojnih mentalnih i duševnih problema

Ponekad se to događa zbog prošlih loših iskustava koji uzrokuju sumnju u nove ljude. Ponekad je to velika doza samokritičnosti i pronalaženje mana u svemu što radite. To je onaj glas u glavi koji vam govori da niste dovoljno dobri, da ste manje vrijedni i da nikada nećete biti “normalni”. Osim što takav unutrašnji odnos može biti loš za vaše zdravlje, on vas, također, može dovesti do loših odnosa i naizgled bezizlaznih situacija. Ako ste primijetili da ste užasno strogi prema sebi te da si neprestano pronalazite mane koje si jednostavno ne možete oprostiti, vrijeme je da to promijenite. U nastavku vam donosimo tri jednostavne budističke vježbe kojima ćete osvijestiti te prihvatiti svoje mane i greške te raditi na njima.

Prepoznavanje

Najprije je potrebno prepoznati i priznati si vlastite pogreške, mane i negativnosti. Kad to učinite, nikako nemojte osjećati sram ili bilo koju vrstu negativnosti, jer je apsolutno normalno pogriješiti. Budite svjesni toga da ste u dubini duše sretna i dobra osoba te da svaku negativnost možete jednostavno izbrisati prihvaćanjem i radom na sebi.

Zahvalnost

Budite zahvalni na prepoznavanju onoga što u sebi želite promijeniti. Nakon što prepoznate i priznate vlastite pogreške te krenete raditi na njima, osjetit ćete veliku zahvalnost zbog toga što imate mogućnost mijenjati stvari nabolje.

Ostatak vježbi potražite na ljepotaizdravlje.hr

Fotografija: Rodolgo Sanches Carvalho