Talijanska modna kuća posljednjih je dana glavna tema razgovora kada je u pitanju moda. Novosti koje su stigle u obliku poznatih lica nove kampanje, ali i predstavljanja muške kolekcije na reviji koja je održana u Milanu, dovele su do tapšanja ove modne kuće po leđima, ali istovremeno i brojnih kritika. Evo o čemu je sve riječ

Generacija Z(endaya)

Prada ima novu kampanju s dva dobro poznata i trenutno veoma popularna lica u glumačkom svijetu.  Hunter Schafer iz serije Euphoria čija se druga sezona upravo prikazuje i Tom Holland poznatiji kao posljednji Spider-Man glavne su zvijezde nove vizualne priče ove velike modne kuće. Prada se ovime više obraća mlađoj publici koja dotične zvijezde vidi kao svojevrsne idole. Reakcije su pozitivne, nekima možda najviše zbog činjenice da Holland, kojega je ova talijanska kuća nazvala utjelovljenjem modernog Prada muškarca, u videu za novu kampanju skida odjeću, a onda je ponovno oblači.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)

Ono što je zajedničko novim Prada licima je nova modna kraljica – Zendaya. Naime, Hunter Schafer je uz nju glavni dio glumačke postave u Euphoriji, a Holland je njen partner, kako u Spider-Manu, tako i u stvarnom životu. Čini se da određeno vrijeme donosi i određene utjecajn(ij)e grupe ljudi od drugih, barem za generaciju Z. S druge strane, Prada je, između ostalih, za modele na svojoj najnovijoj reviji angažirala – nešto stariju holivudsku generaciju glumaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)

Od Twin Peaksa do Jurassic Parka

Nakon što su pamtljivu Gucci reviju prije nekoliko mjeseci nosili Jared Leto i Macaulay Culkin, sada su novu Prada kolekciju na milanskoj modnoj pisti u Fondazione Prada nosili glumci Kyle MacLachlan i Jeff Goldblum. Mlada generacija možda i ne zna točno tko su ovi velikani, ali Prada se pobrinula da pokrije što širi spektar potencijalnih gledatelja i kupaca. Osim njih, pistom su prošetali glumci Thomas Brodie-Sangster, Asa Butterfield, Damson Idris, Tom Mercier, Jaden Michael, Louis Partridge, Ashton Sanders i Filippo Scotti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grazia (@grazia_fr)

Zašto toliko glumaca u ulozi modela? Prada i Simons objasnili su to željom da teatar i film prikažu kao ogledala stvarnosti, a glumce kao one koji interpretiraju tu stvarnost i prenose istinu. Ili su možda samo htjeli veću pažnju. Kako god, kao glavne motive za kolekciju odabrali su rad, odnosno radnike i njihove uniforme. Prema njihovim riječima, stvorili su pragmatičnu odjeću, ali pomoću materijala poput kože ili svile koji označavaju poštovanje i vrijednost prema radu. Kroz konstrukciju i kroj formalizirali su svakodnevne komade poput pletiva ili parke, a kao rezultat imamo naglašenu siluetu na području ramena i struka. Kolekcija je donijela funkcionalne elemente poput čizmi, kao i opuštenu estetiku u vidu nabrane konstrukcije i poruba hlača. Ona je, prema riječima kreatora, trebala donijeti novu energiju i mlađi stav prema radu koji može biti i elegantan.

O novoj kolekciji govori se svašta, a nekako najglasnije čujemo – kritike. Za početak, koji zaključak možemo donijeti kada luksuzni brendovi stvaraju odjeću inspiriranu radnicima i onda na tu odjeću stave cijenu koja te iste radnike isključuje iz mogućnosti kupovine? Nadalje, mnogi ovoj reviji zamjeraju nedostatak kreativnosti. Naime, ovo nije prvi put da se uniforma uzima kao referenca za modnu kolekciju, a već smo vidjeli i različite ulaske modele na pistu kroz svojevrsni tunel koji je donio tech atmosferu. Tu je, naravno, i Diet Prada, koja kaže da joj „fale dani kada je Prada radila suprotno od svih drugih u modnoj industriji“, vizualno se pritom referirajući na sličnost ove kolekcije s Balenciaga komadima. Postoje i oni koji kažu da je ovo još jedna modna kolaboracija koja je otišla predaleko i da sada Prada postaje previše Raf Simons.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

S druge strane, siluete koje smo mogli vidjeti na Pradinoj reviji mnogi ne povezuju nužno samo s Balenciagom, već tvrde kako one postoje odavno, baš kao i pernati, mekani detalji na rukavima koje smo, osim sada, nedavno u sličnom obliku imali prilike vidjeti i u Gucci kolekciji.

Modne revije kao nužnost?

Iako su mnogi dizajneri poput Armanija otkazali održavanje modne revije zbog širenja virusa, Prada i Simons odlučili su održati ovu, zasad drugu fizičku reviju otkad se on pridružio ovoj modnoj kući početkom 2020. godine. Publika od 200-tinjak gostiju koji su držali distancu, nosili maske i imali potvrdu o cijepljenju, imala je priliku vidjeti reviju koja je, izgleda, donijela podijeljena mišljenja.

Predsjednik Nacionalne komore talijanske mode rekao je da je važno naći načine kako nastaviti s događajima uživo jer oni, između ostaloga, daju prihode talijanskoj modnoj industriji koja je druga najveća grana u ovoj zemlji, a pritom je važno pronaći balans između života kakvog znamo otprije i današnje sigurnosti. Možemo se složiti da je neke događaje možda važnije održati nego druge, a vama ćemo prepustiti odluku o tome u koju skupinu pripada ova Pradina revija.

 

Foto: Instagram