U Galeriji Idealni grad Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad može se razgledati samostalna izložba akademskog umjetnika Marinka Jelače pod nazivom “Grafička razmišljanja – CIRCULUS VITAE”

Poznati splitski akademski umjetnik Marinko Jelača diplomirao je kiparstvo 1985. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a u svom radu se primrno izražava u mediju grafike. Osim grafičkog tiska bavi se i drugim tehnikama kao što su gravura na drvu, skulpture, pastel i terakota. Autor se zagrebačkoj publici po prvi put predstavlja i to recentnim radovima unutar kojih propituje čovjekov odnos s prirodom inspiriran prvenstveno bogatstvom i ljepotom života, te njegovim beskrajnim oblicima i bojama.

Marinko Jelača je izbor recentnih radova podijelio u četiri tematske cjeline: uterus, godovi, anima i homo unutar kojih interpretira postulate života. Posebnost ove izložbe leži u činjenici da naglasak nije na samim grafičkim listovima, već na gravurama u boji na lesonitu.

Matrice kao temelj stvaranja koje, kako sâm umjetnik kaže, imaju isti, a možda i veći značaj od samog otiska na grafičkim listovima postaju glavni fokus izložbe. Iako su matrice sredstvo u procesu nastanka (dok se završnim radom smatra otisak), upravo u njima leži bogatstvo kreacije i oblikovanja, a tragovi samog djelovanja metafora su života u nastanku.

Tako da će posjetitelji imati jedinstvenu priliku u izložbenom prostoru galerije na postamentima pomno promotriti gravure uz pomoć koji je nastao niz grafičkih otisaka predstavljenih na zidovima galerije Idealni grad. Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol.

flash!

Izložba traje do 25. studenog 2020. i može se pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati.