Ponte Porton nalazi se kod bajkovitog Grožnjana. Tko god je posjetio ovaj čaroban gradić, zna o čemu pričamo. Tko nije, ostavit ćemo da se sam oduševi

Kao da smještenost kod grada umjetnosti i glazbe nije već sama po sebi dovoljna, ovaj pansion smjestio se i u okruženje rijeke Mirne, te je zbog svoje pozicije stoljećima utočište mnogim putnicima. Lokalitet Ponte Porton, a spominje se i kao Porta Porton, Vela Vrata i Most na Mirni, bio je iznimno važna točka u pulsirajućoj vodenoj arteriji rijeke Mirne koja spaja unutrašnjost s morem. Još u Rimsko doba ovdje je postojalo sjecište puteva. Tu je prolazila i Via Flavia koja je povezivala Akvileju s Pulom. 

Osim toga, dolina rijeke Mirne dom je brojnih ptica, prirodnih ljepota, i već pomalo zaboravljenim rojevima krijesnica koji se mogu vidjet na livadi iza kuće, što čini Ponte Porton jednako bajkovitim kao i gradić u blizini. Tavernu prepoznatljive istarske arhitekture, vodi Snježana Rabak, uz pomoć obitelj, prijatelja i suradnika.

“Bio je veliki izazov otvoriti objekt koji je bio zatvoren šest godina, no okupili smo vrlo raspoloženu i vrijednu ekipu i ostvarili ono što se na početku činilo nemogućim. Svi su u tome dali svoj veliki doprinos, od mog oca koji je stolar i dežurni kućni majstor, mame koja je nezamjenjiva u domaćinstvu i sobama, 16-godišnje kćeri koja je na putu da postane ozbiljno dobra kuharica, sestre Susy koja radi najbolje raviole sa sirom, konobarice Sare koja je ujedno vješta u fotografiranju pa svojim uradcima puni naše društvene mreže, blogerice, konobarice i voditeljice Nikoline, svestrane Ane koja pokriva sve odjele našeg pansiona; našeg vedrog Poljaka Nika koji je u Ponte Portonu „Katica za sve“ koja k tome i svira klavir i uveseljava goste sve do sjajnih mladih kuhara Filipa i Paola koji su glavni i odgovorni za naše kreativne sezonske jelovnike.” upoznaje nas Snježana sa svojim timom, dok za sebe kaže kako cijeli svoj radni vijek radi u turizmu. Od najmlađih dana kad je radila na recepciji autocampa do turističke agencije u kojoj je zadnjih 13 godina. “Turizam je dio mene ne samo posao. Volim ga i živim u isto vrijeme.”

Ovu lokaciju je odabrala jer je htjela pobjeći od turizma na moru koji je drugačiji od ove priče. “Unutrašnjost Istre je predivna u svako doba godine. Ako mislite da za dobar turizam fali more, varate se. Prirodne ljepote u ovom kraju nemaju cijenu”. Uvjerljiva je. To uvjerenje je sigurno pomoglo da je u samo mjesec dana uz pomoć svoje ekipe uspjela oživjeti ovaj magični prostor koji je bio zatvoren 6 godina. “Trud se isplatio jer smo započeili užurbano s primanjem naših prvih gostiju. Pazili smo da ostavimo suštinu prostora u kojem smo starinski naještaj renovirali i pustili ga da krase ovu starinu koja postoji još od davnih dana jer ova stara istarska kuća odiše poviješću. Gosti uživaju u predivnom interijeru i ugodnoj prijateljskoj atmosferi.”

Na gastro ponudu su posebno ponosni. Veliki fokus je na sezonskim namirnicama, a menu je spreman od ujutro do navečer. A svi znamo kakve fantastične stvari ima Istra u ponudi, od šparoga, tartufa, šumskih gljiva… i to je definitivno njihov forte.

Iako ima mnogo prednosti zašto posjetiti Istru, Snježana izdvaja – biciklizam. “Postoji mnogo prekrasnih biciklističkih staza. Od onih lakiših poput Parenzane do malo zahtjevnijih. Panorame su prekrasne kada se popnete na brdo a same staze su dobro označene i kvalitetne, neke asfaltirane, neke šljunčane a neke šumske. Nakon ukusnog doručka krenite put uzbudljive biciklističke staze Parenzana. Promatrajte čaplje i srne sa staze koja vijuga uz rijeku Mirnu ili iskoristite sunčan dan za slobodno penjanje na obližnjem penjalištu.  Uostalom, već smo pisali, Istra je uvijek dobra ideja!

Zapratite ih na njihovom Instagram profilu.