Bilo da želite isprobati nešto novo ili pronaći ideju za poklon, pogledajte jedne od najpopularnijih društvenih igara ove godine

Dosadile su vam neke društvene igre koje već godinama vadite iz ormara i poželjeli ste nešto novo, pogotovo sad kad je situacija kakva jest. Sigurno ste malo preplavljeni količinom informacija prvim guglanjima jer je naprosto toliko izbora. Istina je, društvene igre sve su popularnije, a svake ih se godine objavi tisuće novih. Volite li kooperativne, strateške, kratke ili koje će vam ispuniti popodne, u moru kvalitetnih igara postoji upravo ona koja je baš za vas i odabrane suigrače. A odlično će se smjestiti i pod borom. Pogledajte ovih nekoliko raznolikih primjera koji su ove godine nestali s web-shopova diljem svijeta, a koji mogu ispuniti i vaše police.

Mysterium

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Board Games As Art (@boardgamesasart)

Ako volite kooperativne igre, Mysterium je svakako jedna od top igara kojima morate dati priliku. Postajete vidovnjaci koji moraju zajednički riješiti slučaj ubojstva, uz prekrasno ilustrirane karte koje vam pomažu tumačiti što se dogodilo. Zabavna, katkad frustrirajuća, a može vas u partiji biti od 3 do 7 – pa se dinamika zasigurno mijenja i nikad vam neće biti dosadno.

365games

Azul

Pojedinci su skeptični kad im se objasne pravila ove nagrađivane igre pa vam odmah moramo reći – ovaj board game ćete teško izbaciti iz ruku. Priča je poprilično jedinstvena, a i strategija koja stoji iza nje – vi ste portugalski obrtnik koji ukrašava zidove palače i bodove dobivate na temelju postavljanja pločica (koje ćete poželjeti i u svojoj kupaonici, ali ih i pojesti koliko su simpatične). Jednom kada savladate naizgled čudna pravila, igra je jednostavna za igranje, s kratkim rundama, i prekrasna je za gledati. Odlična za hladnije dane kad čekate da se skuha varivo, a i birate što ćete gledati za subotnji filmski maraton.

igrackeshop.hr

Pandemic Legacy

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BoardGameGeek (@boardgamegeek)

Na pomolu je, kaže Pandemic Legacy, nova prijetnja, smrtonosno novo sovjetsko bio oružje, nešto što se naziva “Projekt MEDUSA”. Vi i vaši suigrači su vam kolege s kojima ste studirali medicinu i koje je CIA regrutirala za kritičnu misiju koja uključuje istragu i sprječavanje razvoja situacije. Kako budete ispunjavali ciljeve tijekom dvanaest mjeseci, svaki uspjeh ili neuspjeh približit će vam istinu. Heh, prije nego vam prisjedne sam naziv igre zbog očitih razloga, s razlogom je Pandemic ove godine daleko najpopularnija igra. Nazovite to smislom za humor, ali i sretnom okolnosti da se ova dugogodišnja igra, koja ima nekoliko ekspanzija, taman objavila u novom ‘’legacy’’ ruhu (odnosno, po njoj lijepite naljepnice, upisujete ono što vam igra naređuje, palite (da, palite!) kartice i otkrivate nove izazove – ukratko, iskustvo je jednokratno. Ako niste baš za takve eskapade, svakako dajte priliku jednoj od verzija bez ”legacy” dodatka.

cartamagica.hr

Concept

Svaki tim stavlja dijelove na dostupne ikone na ploči kako bi ostali igrači pogodili riječ koja im je dana. Na primjer, kako bi natjerao druge da pogađaju “mlijeko”, tim bi mogao postaviti ikonu znaka pitanja (koja označava glavni koncept) na ikonu tekućine, zatim kocke ove boje na ikone za “hranu / piće” i “bijelo”. Što više igrate, to postanete kreativnije, a igra teža. Ova će igra cijelu obitelj zainteresirati prilično dugo, pogotovo ako volite igre riječima.

games4you

Tokaido

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Board Game Bash (@boardgamebash)

Svaki je igrač putnik koji prelazi “Istočnu morsku cestu”, jednu od najveličanstvenijih japanskih cesta. Tijekom putovanja igrači će upoznavati ljude, kušati fine obroke, skupljati lijepe predmete, otkrivati sjajne panorame i posjetiti hramove i divlja mjesta. Na kraju dana, kad svi stignu na kraj puta, morat ćete biti putnik koji je najviše toga iskusio – što znači da ćete morati biti vi ti koji ste otkrili najzanimljivije i najrazličitije stvari. Ova je društvena igra ove godine jednako popularna kao i njezina mobilna verzija, a osim što je prekrasna, jednostavna je za naučiti – pa će u njoj uživati i osnovnoškolci.

leisuregames

Fotografija: Annie Spratt / Unsplash