Period poverty, sintagma u engleskom jeziku koja se odnosi na pitanje oporezivanja i uopće tretiranja osnovnih ženskih higijenskih potrepština.

Načinom na koji se oporezuju sanitarni proizvodi u svijetu, čini se kako pripadaju kategoriji luksuznih dobara dok su zapravo neophodne potrepštine. Pokrenuta je globalna neslužbena kampanja u sklopu koje svaka od zemalja raspravlja što može učiniti po pitanju olakšica.

Nedavno je Velika Britanija došla na popis zemalja koje su ukinule takozvani “tampon tax”, ukidajući porez na prodaju ženskih sanitarnih proizvoda. Irska je jedina zemlja EU koja ne naplaćuje porez na sanitarne proizvode dok je Škotska već ponudila besplatne proizvode na javnim mjestima svima kojima trebaju Prošlog je mjeseca i Novi Zeland odlučio djelovati. Naime, od lipnja će se u školama nuditi besplatni proizvodi. Vlasti su zabrinute zbog toga što neke studentice preskaču nastavu jer si ne mogu priuštiti proizvode poput tampona i higijenskih uložaka. Premijerka Jacinda Ardern rekla je: “Mladi ne bi trebali propustiti svoje obrazovanje zbog nečega što je normalan dio života za polovicu stanovništva.”

Foto: Getty Images