Velika Britanija je u petak došla na popis zemalja koje su ukinule takozvani “tampon tax”, ukidajući porez na prodaju ženskih sanitarnih proizvoda

Nakon Škotske, koja je prva zemlja na svijetu koja je uvela besplatne higijenske uloške i tampone, sve više zemalja raspravlja o izmjeni zakona koji oporezuje ženske sanitarne proizvode. Velika Britanija je tako napravila upravo taj korak. Potez su iznimno pohvalile zagovornice ženskih prava, ali i zagovornice Brexita, tako da se čini da ovo pitanje, iako jest političko, podupire i desnica i ljevica. Šef riznice Rishi Sunak obvezao se da će u ožujku ukinuti sve nepopularniji porez na tampone i higijenske uloške, ali promjena bi mogla stupiti na snagu tek nakon što Britanija napokon napušta ekonomsku orbitu Europske unije.

Prema zakonu EU-a, države ne mogu smanjiti stopu poreza na dodanu vrijednost na menstrualne proizvode ispod 5 %, jer se smatraju luksuznim proizvodima, a ne osnovnim potrepštinama. Irska je jedina zemlja EU koja ne naplaćuje porez na sanitarne proizvode jer je njezina nulta porezna stopa bila na snazi prije nego što je EU odredila svoj minimum. “Sanitarni proizvodi su neophodni, pa je ispravno da ne naplaćujemo PDV”, rekao je Sunak. “Već smo uveli besplatne higijenske proizvode u školama, na fakultetima i u bolnicama, a ovo nas obvezu vodi još jednim korakom bliže tome da ih učinimo dostupnima i pristupačnim svim ženama.”

 

Fotografija: Getty Images