U sklopu nacionalnog plana koji je jučer najavio britanski premijer Boris Johnson, Vlada se nada da će ukinuti sva zakonska ograničenja socijalnih kontakata do 21. lipnja 2021.

Britanska vlada je također istaknula želju da za velika događanja poput glazbenih festivala bude moguće održavanje od tog datuma nadalje dok će do tada postupno popuštati mjere. To znači da bi se noćni klubovi mogli otvoriti ako slučajevi koronavirusa, stope smrtnosti te opterećenost bolnica i dalje budu u padu do tada. Ako to bude slučaj, noćni klubovi i festivali otvorit će se najranije od 21. lipnja nadalje. Na putu do otvaranja noćnih klubova i festivala mjere u Velikoj Britaniji postepeno će popuštati. Prvi datum je 12. travnja kada će se gostoljubivost na otvorenom, uključujući pubove i restorane, moći nastaviti. Primijenit će se pravilo “šest ljudi” i mogli bi se održavati događaji poput druženja na otvorenom uz konzumaciju uz zvuk DJ-a.

Treća faza stupa na snagu 17. svibnja, kada će se ukinuti većina pravila o društvenim kontaktima dok se odvijaju na otvorenome, a tada će se najvjerojatnije primijeniti i pravilo “6 ljudi u zatvorenom”. Na ovaj će se datum moći održavati “predstave na otvorenom” s publikom od 4000 i “predstave u zatvorenom” s publikom od 1000. Ovo su predviđene mjere za otočnu državu koja je je u jednom trenutku bila najteže pogođena. Što će se događati kod nas, još ćemo vidjeti.

Foto: Unsplash